Natt til tirsdag 19. mars ble aluminiumsgiganten Hydro slått ut av et kraftig cyberangrep. Løsepengeviruset LockerGoga fanget og krypterte alle selskapets data, og krevde penger utbetalt i kryptovaluta for å låse dem opp.

Angrepet førte til store produksjonsproblemer og Hydro ble nødt til å utsette publiseringen av sitt resultat for første kvartal med fem uker. Selskapet har rett og slett ikke tilgang på data som er nødvendig for å si hvordan regnskapet ser ut for første kvartal.

Tirsdag morgen presenterer avgående Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg en oppdatering om den operasjonelle driften i første kvartal. Den finansielle utviklingen må investorene vente til 5. juni med å få innsikt i.

Koster opptil en halv milliard

Hydro skriver i oppdateringen tirsdag at cyberangrepet nå er ventet å ha en negativ resultateffekt på mellom 400 og 500 millioner kroner i første kvartal. Dette er en økning fra det tidligere anslaget på 350 millioner kroner.

Det er viktig å merke seg at cyberangrepet oppsto på tampen av første kvartal og at problemene vedvarte inn i andre kvartal.

Hackere vil angripe arbeidsgiveren din. Slik unngår du å bli «døren» inn
DNs teknoekspert forklarer.
02:41
Publisert:

– Cyberangrepet som rammet oss den 19. mars har påvirket hele den globale organisasjonen, og det er Extruded Solutions som har vært hardest rammet både med tanke på driftsproblemer og økonomiske tap, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Mellom 300 og 350 millioner kroner av virustapet i første kvartal vil bli regnskapsført innen ekstruderte løsninger. Over én måned etter angrepet er det fortsatt store problemer i denne divisjonen og produksjonen skjer fortsatt med stor grad av reserveløsninger. Hydro anslår at verdiskapingen i dette forretningsområdet nå er på 90 prosent av normalen.

Hydro opplyser at selskapet har inngått gode forsikringer mot cyber-angrep hos anerkjente forsikringsselskaper.

Lavere volum

På grunn av cyberangrepet kan ikke Hydro presentere finansielle tall for utviklingen i første kvartal før i juni, men sier tirsdag følgende om den operasjonelle utviklingen.

– Hydros samlede produksjonsvolum gikk ned i første kvartal i forhold til samme periode i fjor, noe som reflekterer en fortsatt produksjonsbegrensning ved Alunorte og cyberangrepet som nylig forårsaket produksjonsproblemer, skriver Hydro i en oppdatering.

Foreløpige data viser at det eksterne salgsvolumet innen forretningsområdet ekstruderte løsninger som ble hardest rammet av cyberangrepet. Salgsvolumet her gikk ned til 333.000 tonn i første kvartal, sammenlignet med 362.000 tonn i samme kvartal i fjor.

Hydros øvrige forretningsområder, bauksitt og alumina, primærmetall, valsede produkter og energi, har kunnet produsere på tilnærmet normalt nivå til tross for angrepet, selv om dette har vært basert på arbeidsintensive midlertidige løsninger og manuelle prosedyrer.

Svake tall fra Qatar

Selv om Hydros finansielle resultater for første kvartal ennå ikke er klare fikk investorene tidligere i uken en pekepinn på hvordan det gikk med den enorme Qatalum-fabrikken i Qatar, der Hydro har en eierandel på 50 prosent. Qatar Aluminium Manufacturing Company (Qamco), som eier den andre halvparten av aksjene i Qatalum meldte mandag at resultatet i de fire måneden fra desember til mars var på 13,3 millioner qatarske riyal, tilsvarende rundt 31 millioner norske kroner.

Dette utgjør et betydelig fall i lønnsomheten sammenlignet med året før. I første halvår 2018 hadde Qamco et resultat på 224 millioner qatarske riyal.

Qamco melder om «utfordrende markedssituasjon» for Qatalum og slår fast at dette tynger selskapets resultater.

– Først og fremst var det en merkverdig økning i direkte kostnader, hovedsakelig på grunn av økte råvarekostnader, spesielt alumina-priser, skriver Qamco i en pressemelding.

Det har nå gått 14 måneder siden Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Dette har igjen ført til at alumina-prisene i perioder har vært svært høye.

Fremskritt i Brasil

Hydro meldte i april at Alunorte og Ministério Público har kommet til enighet om å fremme en felles begjæring om å oppheve produksjonsbegrensningen ved anlegget.

Vi har sett en utvikling i Brasil i det siste som viser at vi nærmer oss en løsning når det gjelder produksjonsbegrensningen ved Alunorte, selv om tidspunktet fortsatt er usikkert, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.