Norsk Hydro har inngått en forliksavtale med Det amerikanske justisdepartementet (DOJ), opplyser selskapet i en melding tirsdag.

Avtalen er relatert til en etterforskningen knyttet til Sapa Profiles, Inc, som nå er Hydro Extrusion Portland i Portland, Oregon (SPI).

I henhold til avtalene har SPI gått med på å betale totalt 46,9 millioner dollar, omkring 400 millioner kroner opplyses det blant annet. SPI erkjenner også skyld for ett tilfelle av bedrageri (mail fraud).

«I tillegg har SPIs morselskap, Hydro Extrusion USA inngått avtale om en treårig rettssaksutsettelse med DOJ. SPI forblir suspendert som offentlig leverandør og vil arbeide med å adressere denne statusen i nær fremtid», heter det i meldingen.

Manipulerte testresultater

SPI har vært under etterforskning av amerikanske justismyndigheter privatrettslige og kriminelle avdelinger relatert til visse aluminiumsprofiler som SPI produserte i perioden 1996 til 2005.

SPI oppdaget selv i 2015 at enkelte testresultater ved virksomheten i Portland, Oregon hadde blitt manipulert av noen ansatte.

«Uregelmessigheten ble øyeblikkelig stanset og de ansvarlige ansatte ble sagt opp. I tillegg, rapporterte SPI uregelmessighetene til amerikanske myndigheter og SPIs kunder», heter det.

Orkla tar halvparten

I Hydros årsrapport, som ble publisert 15. mars, ble det vist til at Hydro Extrusion Portland Inc. (tidligere Sapa Profiles Inc.) (SPI), var under etterforskning av United States Department of Justice (DOJ) Civil og Criminal Divisions knyttet til visse aluminiumsprofiler, herunder profiler som ble levert til en underleverandør av NASA.

Da ble det opplyst om en prinsippavtale mellom partene. Sapa var tidligere eiet av Hydro og Orkla i fellesskap, før Hydro kjøpte Orkla ut i 2017.

«Tidlig i mars 2019 inngikk partene en prinsippavtale, med krav om at Hydro betaler et beløp på rundt 400 millioner kroner for løse saken. Som del av aksjekjøpsavtalen mellom Hydro og Orkla asa er partene enige om at Orkla asa vil godtgjøre Hydro for 50 prosent av eventuelle forpliktelser knyttet til denne saken», skrev Hydro i årsberetningen.

Hydro fastholder i tirsdagens melding at som en del av aksjekjøpsavtalen vil Orkla godtgjøre 50 prosent av forpliktelsene knyttet til etterforskningen.

Videre viser selskapet til at, som tidligere kommunisert, er en kostnad på 157 millioner kroner inkluderte i regnskapet for fjerde kvartal 2018 knyttet til avtalen med Det amerikanske justisdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.