I 2021 ble det kjent at forretningsmannen Idar Vollvik (54) gjennom selskapet Geddit ville lansere sin egen kryptovaluta ved navn Gedditcoin.
I selskapets årsregnskap for 2021 kommer det frem at selskapet har forhåndssolgt Gedditcoin til 12,57 millioner kroner. Kryptovalutaen, som enda ikke er ferdigutviklet, ventes ferdig i løpet av dette året.
På telefon spør DN Vollvik hvorfor selskapet forhåndsselger valutaen. Vollvik, som var travelt opptatt med å kjøre bil fredag kveld, svarte kort, men betryggende:
– Det er helt vanlig å gjøre.
– Før den er ferdigutviklet?
– Alle gjør det. Det brukes til å lage hele coin-systemet, sier han.
I 2021 fikk Vollvik-selskapet Geddit et driftsresultat på minus 5,2 millioner kroner, en liten bedring fra minus 9,5 millioner kroner året før. Samtidig hadde selskapet nærmere en fjerdedel av inntektene sammenlignet med året før, på henholdsvis 419.149 kroner mot snaut 1,8 millioner kroner i 2020.
– Personlig styrt unna
Medgrunnlegger av bitcoinmegleren Bare bitcoin, Torkel Rogstad, som tidligere har jobbet for analyseselskapet Arcane Crypto, er ikke uten videre sikker på at Vollviks kryptovaluta vil lykkes.
– Verdien av Gedditcoin fremstår meget tvilsom, i likhet med den overveldende majoriteten av kryptovalutaer som finnes. Her ville jeg personlig helt klart styrt unna.
– Er det vanlig å forhåndsselge kryptovaluta før den er ferdigstilt?
– «Ferdigstilt» er et vanskelig begrep å definere – men det er relativt vanlig å selge tokens til investorer i en tidlig fase. Mange av disse prosjektene kommer seg aldri forbi denne tidlige fasen, og hvorvidt investorene skjønner hvor enorm risiko de tar, er et åpent spørsmål. I Geddits tilfelle synes risikoen så langt å ikke ha betalt så mye av seg, svarer Rogstad.
Vollvik er forelagt kritikken fra Rogstad av DN, men han har unnlatt å svare på denne henvendelsen gjennom helgen.
Anker dom
Gedditcoin er Vollviks nyeste store prosjekt. I begynnelsen av koronapandemien satset Vollvik på salg av munnbind gjennom Norske Nettbutikker og Vovi AS. Det endte brått etter at det ble kjent at Vollvik hadde feilmerket ikke-medisinske munnbind som medisinske munnbind.
I mai i år ble Vollvik dømt til 45 dager fengsel. Påtalemyndigheten mente, og tingretten var enig i, at Vollvik hadde pakket om og feilmerket, eller forsøkt å pakke om «minst 700.000» munnbind.
Vollvik anket saken, og i forrige uke ble det kjent via E24 at Gulating lagmannsrett behandler ankesaken i februar 2023.
Tap
På begynnelsen av tusenårsskiftet ble Vollvik kjent for å ha gjort Chess til et hurtigvoksende mobilselskap. I 2008 solgte Vollvik selskapet til TeliaSonera for 1,77 milliarder kroner, et salg som ifølge Vollvik selv ga ham en gevinst på 1,1 milliarder, og gjorde ham til Norges første telemilliardær.
Tre år senere ble det kjent at Vollviks lite lukrative daytrader-virksomhet hadde ført til at han tapte alle pengene han tjente på salget av Chess. I ettertid har Vollvik startet opp en rekke mindre selskaper, som Ludo Mobil, Ludo Sverige, Ludo Spania og Mojo 3G. Selskapene har kostet forretningsmannen dyrt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.