Rosenborg kunne nylig feire sitt fjerde strake seriemesterskap, og kan fortsatt krone sesongen med cupgull mot Strømsgodset førstkommende søndag. Ute i Europa er den norske fotballvirkeligheten derimot snudd på hodet.

Mens trønderne har tapt samtlige fire kamper i Europaligaen, turneringen under den mer kjente Mesterligaen, er Sarpsborg 08 blitt Norges fremste internasjonale fotballhåp denne sesongen.

Etter å ha avsluttet den norske eliteserien på en «anonym» åttendeplass, kan en seier over tyrkiske Besiktas hjemme på et hustrig Sarpsborg stadion kommende torsdag ta østfoldingene et langt skritt nærmere en sluttspillrunde – på bekostning av det tyrkiske storlaget.

Det er likevel ingen planer om å lage skøytebane på stadion for å forsterke kulturkrasjet for tyrkerne.

– Vi holder varmekablene på, forsikrer Espen Engebretsen, daglig leder i Sarpsborg 08.

Finansiell jumboplass

Den eventuelle sportslige bragden kommer ikke til uttrykk i Europaligaens analyser av klubbenes styrke, der de blant annet har vurdert verdien på de forskjellige spillerstallene.

Her blir Sarpsborg 08s spillere vurdert til en samlet markedsverdi på 7,7 millioner euro – om lag 70 millioner kroner.

Engebretsen synes estimatet høres riktig ut. Summen er samtidig suverent lavest av alle lagene i gruppen, som i tillegg til Sarpsborg 08 og Besiktas består av svenske Malmö og belgiske Genk.

Høyest rager nettopp Besiktas, der spillerne har en samlet markedsverdi på 91,3 millioner euro – elleve ganger så mye som Sarpsborg 08s mannskap. Europaligaen har blant annet brukt data fra det tyske nettstedet Transfermarkt.

«Økonomi viktig på lang sikt»

Espen Engebretsen er fornøyd med å kunne ta innersvingen på de store, men sier at det er umulig å lure «budsjettabellen» over tid.

– Små lag kan gjøre det godt i enkeltsesonger, men det er ingen tvil om at økonomi er viktig på lang sikt. I eliteserien er det ofte et én-til-én-forhold mellom tabellplassering og økonomisk styrke, sier Engebretsen, som mener hans eget lag har truffet på spillestil, spillertyper og form denne sesongen.

De økonomiske forskjellene internasjonalt forblir store inntil videre, noe som stadig blir påpekt fra sidelinjen. Det gikk blant annet sport i å regne ut de økonomiske forskjellene mellom Hødd og deres potensielle motstandere i Europaligaen, da sunnmøringenes cuptriumf over Tromsø kastet dem inn i kvalifiseringsrunden i 2012.

Én av kandidatene var russiske Anzhi og deres daværende stjernespiller Samuel Eto'o. Han tjente mer på én uke enn samtlige Hødd-spillere gjorde på ett år.

Kan doble omsetningen

Mens Hødd røk ut før gruppespillet, kan Sarpsborg gå videre blant turneringens 32 siste lag. Et slikt scenario kan løfte fjorårets omsetning på 81 millioner kroner til over 160 millioner, ifølge daglig leder.

På hjemmebane har også klubben gjort god butikk. Før sesongen solgte de landslagsstoppene Sigurd Rosted og supertalentet Krépin Diatta til belgiske klubber.

I tillegg gikk midtbanespiller Anders Trondsen til seriemester Rosenborg, i det som klubben selv beskrev som en av de største overgangene mellom to norske lag. Til sammen tjente Sarpsborg 08 rundt 50 millioner kroner på trioen.

En fordel – og ulempe – med gode prestasjoner, er at flere får øynene opp for klubbens beste spillere. Selv om Engebretsen hyller kollektivet, nevner han Kristoffer Zachariassen blant dem som har fått mye oppmerksomhet i år.

24-åringen er også den spilleren som nettstedet Transfermarkt verdsetter høyest, til om lag 800.000 euro.

Før et salg blir aktuelt, skal Sarpsborg ta seg gjennom kampene mot Besiktas og Genk før de kan ta juleferie i midten av desember.

– Jeg tror fortsatt de to lagene er de beste i gruppen. Så blir det heller opp til oss å overraske, avslutter Engebretsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anne Franks hus er tilpasset en ny generasjon som vet mindre om holocaust
02:11
Publisert: