Toppsjef Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) gjester Equinors årlige høstkonferanse på Det Norske Teatret i Oslo tirsdag morgen. IEA publiserer årlig en oversikt over verdens energimarkeder, kalt World Energy Outlook. Den store analysen blir av mange regnet som selve bibelen over utviklingen i de globale energimarkedene.

Birol er på konferansen med blant annet olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og Equinors toppsjef Eldar Sætre. Birol forteller at han er overrasket over at oljeprisen har holdt seg rundt 60 dollar fatet så langt i år.

– Det som har preget energimarkedene i år er det store misforholdet mellom det som har skjedd i oljeprisen og den uroen vi har sett i de oljeproduserende landene, sier Birol.

– Én hendelse ville skapt sjokk

Han ramser opp Venezuale, Iran, Saudi-Arabia og Irak.

– Venezuela hadde høy oljeproduksjon men den krasjet fullstendig. Iran produserte 2,8 millioner fat per dag, men i dag nesten ingenting. Det var angrep i Saudi-Arabia og uro i Irak. Til tross for alt dette forble oljeprisen rundt 60 dollar fatet, sier Birol.

– For noen år siden ville bare én av disse hendelsene skapt oljepris-sjokk og prisene ville forblitt høye for flere måneder. Sånn er det ikke lenger, og det er noe å merke seg, legger han til.

Han mener noe av grunnen til den lave oljeprisen og rike tilgangen på olje og gass til tross for uroen i store oljeproduserende land er fremveksten av landbasert amerikansk skiferolje-produksjon.

- Den store endringen er amerikansk skiferolje. Det er det store temaet og resultatet av skattelette den amerikanske regjeringen ga til oljeindustrien, sier Birol.

Sjef for IEA Fatih Birol (tv) gir en håndstrekning til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på Equinors høstkonferanse. Eldar Sætre i bakgrunnen.
Sjef for IEA Fatih Birol (tv) gir en håndstrekning til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på Equinors høstkonferanse. Eldar Sætre i bakgrunnen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

- Opecs innflytelse begrenset

Han mener at et annet element er at organisasjonen for olje-eksporterende land (Opec) har mistet mye makt. Opec-landene og Russland sto bak 55 prosent av verdens oljeproduksjon i 2005.

- Denne andelen vil falle til 47 prosent i 2030, sier Birol.

- Dette har mange konsekvenser. Jeg vet det er mange olje-tradere i dette rommet. Opecs fall i andelen av produksjonen betyr at Opecs innflytelse på oljemarkedet og prisen vil være begrenset, legger han til.

Han mener veksten i oljeetterspørselen avtar kraftig etter 2025 før den flater ut på 2030-tallet. Oljeetterspørselen vil øke for langdistanse-transport, shipping, fly og petrokjemi. Ifølge Birol vil oljeforbruket til passasjerbiler toppe seg på slutten av 2020-tallet. Dette grunnet veksten av elektriske biler og mer effektivt og miljøvennlig drivstoff-forbruk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.