Aldri før har Det internasjonale pengefondet lånt ut mer penger

Stadig forverrede, økonomiske utsikter gjør at IMF allerede i august passerte utlånsnivåene for i fjor og 2020.

International Monetary Fund (IMF)-direktør Kristalina Georgieva (t.v.) og sentralbanksjefen i Frankrike, François Villeroy de Galhau, på World Economic Forum i Davos i mai i år.
International Monetary Fund (IMF)-direktør Kristalina Georgieva (t.v.) og sentralbanksjefen i Frankrike, François Villeroy de Galhau, på World Economic Forum i Davos i mai i år.Foto: Fabrice Coffrini/AFP/NTB

Samtidig som sentralbanker verden over fortsetter å sette opp styringsrentene i stor fart har Det internasjonale pengefondets (IMF) utlån skutt til værs i år.

Analyser gjort av den britiske finansavisen Financial Times viser at IMFs utbetalinger ved utgangen av august var på 140 milliarder dollar, og utlånene har dermed allerede passert årstotalene for 2020 og 2021.

Ifølge avisen er tallet ventet å øke ytterligere i årets resterende måneder, samtidig som lånekostnadene øker kraftig. Bakteppet er sentralbankenes raskt stigende styringsrenter i kampen mot den skyhøye inflasjonen, en situasjon som er blitt forsterket av energikrisen i Europa og den fortsatt pågående krigen i Ukraina.

Analytikere mener nå at IMFs utlånskapasitet er i ferd med å nå bristepunktet, ettersom de fattigste landene som trenger fondets hjelp ikke er en del av det internasjonale gjeldsmarkedet.

Enorme tilbakebetalinger

Financial Times viser videre til en rapport forfattet av Kevin Gallagher ved Boston University, som advarer om at 55 av verdens verst økonomisk stilte land står overfor tilbakebetaling av gjeld på til sammen 436 milliarder dollar mellom 2022 og 2028.

Om lag 61 milliarder dollar forfaller allerede i år og i løpet av neste år, mens tallet for 2024 er på nesten 70 milliarder dollar.

Ifølge Gallagher kan bare så mange land få IMF-penger før fondets balanse «tipper over ende».

Fondets samlede forpliktelser, som inkluderer avtalte utlån som ennå ikke er utbetalt, er i skrivende stund på mer enn 268 milliarder dollar.

IMF er selv ikke nevneverdig bekymret, skriver FT.

– Forpliktelsene er fremdeles kun en brøkdel av fondets tilgjengelige midler. Utlånsnivåene stiger i takt med den økende risikoen som flere av landene som kommer til oss for hjelp, står overfor, sier Bikas Joshi i IMF.

I forhandlinger

Flere land som har fått lån fra IMF har allerede havnet i mislighold, deriblant Zambia og Sri Lanka under pandemien, i tillegg til Libanon, Russland og Surinam. Alle disse landene er nå i forhandlinger med IMF om restrukturering av gjelden, mens Ghana, Egypt og Tunisia er i tidlig dialog om lignende avtaler, skriver FT.

Fondet godkjente så sent som i august en nødpakke på 1,1 milliard dollar til Pakistan, mens Argentina skal få utbetalt 3,9 milliarder dollar i løpet av de neste ukene som en del av sin pakke på totalt 41 milliarder dollar.

IMF-reglene tilsier at medlemslandene, totalt 190 stykk, vanligvis kan få pengestøtte på opptil 145 prosent av deres såkalte IMF-kvote. Hvor stor kvoten er avhenger av det aktuelle landets relative posisjon i verdensøkonomien.

Publisert 26. September 2022, kl. 05.42Oppdatert 26. September 2022, kl. 05.42
IMFFinansDet internasjonale pengefondet