Vianode, et selskap eid av Elkem, Hydro og Altor, har besluttet å investere i en ny fabrikk for bærekraftige batterimaterialer på Herøya i Norge, fremgår det av en melding onsdag morgen.

Investeringen vil bidra til nye, industrielle arbeidsplasser og produksjon av batterimaterialer, og beskrives som et viktig skritt i arbeidet med å etablere en komplett batteriverdikjede i Norge for det europeiske markedet.

– Ved hjelp av solid støtte fra eierne Elkem, Hydro og Altor, har Vianode lagt et solid grunnlag for å lykkes med å bli et ledende industriselskap innen avanserte batterimaterialer, produsert på en bærekraftig måte, sier Asbjørn Søvik, fungerende administrerende direktør og arbeidende styreleder i Vianode, i en børsmelding.

Betydelig del av elbilmarkedet

Fabrikken på Herøya Industripark i Telemark skal produsere anodemateriale tilsvarende behovet til rundt 20.000 elektriske kjøretøy i året innen 2024, fremgår det av meldingen.

Investeringen er første del av en større investeringsplan, og etableringen gjennomføres parallelt med forberedelser for den neste fasen av utbyggingen, som har som mål å levere batterimaterialer til 2 millioner elbiler per år innen 2030.

Dette dekker en betydelig andel av det globale elbilmarkedet, opplyses det.

Vianode ble grunnlagt i fjor, og har i dag rundt 60 ansatte. Etter dagens investeringsbeslutning skal det rekrutteres om lag hundre ytterligere ansatte, som betyr at Vianode vil ha rundt 160 ansatte innen utgangen av neste år.

Dette kan potensielt dobles til 300 ansatte innen utgangen av 2026, heter det i pressemeldingen.

Tidligere eid av Elkem

Vianode ble opprinnelig startet av Elkem, og fikk Hydro og Altor inn på eiersiden i april i år.

De to sistnevnte fikk da en eierandel på 30 prosent i selskapet.

– Vi i Hydro ønsker å bidra med vår kompetanse i å gjennomføre store industriprosjekter og bygge skala, vår material- og prosesskompetanse samt vår erfaring som leverandør til bilindustrien gjennom flere tiår. Vianode passer godt inn i vår strategiske retning om å vokse innen fornybar energi og nye energiløsninger, sa Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim om investeringen.

Fabrikken på Herøya skal altså være for bærekraftige batterimaterialer, som blant annet inkluderer grafitt.

«I dag inneholder en elbil i gjennomsnitt opptil 70 kilo grafittmaterialer, som utgjør en viktig del av batteriet. Vianodes produkter er utviklet basert på spesialkompetanse innen høytemperaturprosesser, lukkede produksjonssystemer, lavt energiforbruk og tilgang til fornybar energi. Dette gjør Vianode til en viktig bidragsyter av kritiske materialer til energiomstillingen i Europa», heter det i meldingen onsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.