Ovnsprodusenten Jøtul flytter store deler av produksjonen ved fabrikken på Kråkerøy i Fredrikstad til Polen. Dette melder selskapet i en pressemelding mandag ettermiddag.

Jøtul-sjef Nils Agnar Brunborg.
Jøtul-sjef Nils Agnar Brunborg. (Foto: Javad Parsa)

– Jøtul etablerer ny fabrikk i Polen. Vi flytter deler av produksjonsvirksomheten i Norge og all produksjonsvirksomheten i Danmark dit og samlokaliserer dem, forklarer Jøtul-sjef Nils Agnar Brunborg til DN.

Han forteller at årsaken er ytterligere kostnadsbesparelser, og at de har jobbet med prosjektet siden april i år. Tidligere i år stengte Jøtul ned fabrikken i Tistedalen.

– Vi har vært gjennom mange år med betydelige tap og har gjort en rekke tiltak for å skape positive resultater. Vi har i dette prosjektet sett på en del lavkostnadsland i Øst-Europa og endt opp med Polen som det beste alternativet grunnet logistikk og kostnadsnivå, sier Brunborg.

100 mister jobben i Norge

– Hvor mye vil dere spare på dette?

– Det har vi beregnet, men ønsker ikke å dele det, svarer Jøtul-sjefen.

Brunborg ønsker heller ikke å utdype hvor mye Jøtul investerer i fabrikken i Polen på 20.000 kvadratmeter, som er ventet å være i gang fra første kvartal 2020.

– Men det er en betydelig sum som er investert, påpeker Jøtul-sjefen.

Han opplyser at beslutningen om å flagge ut vil ramme rundt 100 arbeidsplasser i Norge og 70 i Danmark.

– Samtidig beholder vi støperivirksomheten i Norge. Det som blir flyttet herfra er manuelle jobber.

– Kommer det flere tiltak?

– Nå har vi gjennomført dette prosjektet som er stort og viktig for oss. Vi ser ikke for oss noe mer på kostnadssiden i selskapet om ikke markedet skulle falle sammen, men det ser vi ikke nå. Vi ser derimot etter muligheter for å vokse gjennom oppkjøp, svarer Brunborg.

Tapt 686 millioner kroner på syv år

En gjennomgang av Jøtuls årsregnskaper viser at konsernet de siste syv årene har et samlet driftsunderskudd på 686 millioner kroner. Det største tapet kom i fjor, da det endte med et tap på driften på 316 millioner kroner.

– Underskuddet i fjor skyldes nedskrivninger av goodwill. Det oppsto ved at Ratos kjøpte selskapet og solgte det igjen i 2018. Da ble det verdsatt til et helt annet beløp og det ble gjort en nedskrivning på rundt 300 millioner kroner, forklarer Brunborg.

Det svenske oppkjøpsfondet Ratos solgte i 2018 alle aksjene sine i Jøtul til OpenGate Capital. Nåværende Jøtul-sjef Brunborg ble satt inn som midlertidig sjef i 2017.

– Det man holder på med nå er ikke så hyggelig, men det å få tilbake lønnsomheten har vært oppgaven min og da må man ta noen upopulære beslutninger, sier Brunborg.

Vekst

Jøtul har 280 ansatte på Kråkerøy, og ifølge Fredriksstad Blad ble alle kalt inn til et møte mandag ettermiddag.

– Det ble stille i forsamlingen da beskjeden ble gitt og ikke så mye som ble sagt, sier Brunborg.

Jøtul har levert et netto salg på 617 millioner i årets tre første kvartal, en økning på syv millioner fra samme periode året før takket være økt salg i Norge og USA. Justert driftsresultat økte med 20 millioner til 45 millioner kroner.

En av årsakene til at selskapet kan melde om et sterkere resultat er at kostnadene knyttet til personell har gått ned med ti millioner kroner.

– Vi har hatt litt vekst gjennom året fra i fjor. Det skyldes først og fremst sterkere markeder i USA, samt at vårt største marked, Norge, også har vært godt. Inntjeningen er også bedre enn den har vært, men for at det skal bli bærekraftig må det høyere inntjening til, sier Jøtul-sjef Brunborg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Magnus Eidem: –Sikkerheten med mobilbetaling er faktisk litt bedre enn om du betaler med kort
02:29
Publisert: