Inflasjonen i de 19 eurosonelandene fortsetter å stige. I mai var prisene 8,1 prosent høyere enn i samme måned i fjor.

Dermed settes det enda en inflasjonsrekord. I mars og april var inflasjonen 7,4 prosent.

På tvers av eurosonen ble den rekordhøye årlige konsumprisøkningen drevet av skyhøye energi og matvarepriser. Statistikkbyrået Eurostat skriver at energiprisene i eurosonen har økt med 39,2 prosent siden mai i fjor, mens matprisene har økt med 7,5 prosent.

Kjerneinflasjonen for medlemslandene i eurosonen steg 3,8 prosent i mai på årsbasis, ifølge foreløpige tall. På forhånd var det ventet en oppgang på 3,5 prosent, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Rekordhøyt i flere land

Frankrikes bruttonasjonalprodukt krympet med 0,2 prosent i årets tre første måneder, viser tall fra landets statistiske sentralbyrå INSEE.

Forbruket til franske husholdninger sank med 1,9 prosent i første kvartal, og inflasjonen er nå på 5,2 prosent.

Det er første gang siden 1985 at inflasjonen har passert fem prosent i Frankrike. Krigen i Ukraina, som har resultert i høyere priser på matvarer og energi, får skylden.

Frankrike har imidlertid lavere inflasjon enn naboland i eurosonen. Tyskland satte nylig inflasjonsrekord med 7,9 prosent, mens inflasjonen i Spania steg til 8,7 prosent i mai.

Både de tyske og spanske inflasjonstallene var sterkere enn ventet. Særlig for Tyskland der den harmoniserte konsumprisindeksen i Tyskland steg til hele 8,7 prosent i mai, som er nesten et helt prosentpoeng opp fra årsveksten i april. På forhånd var det ventet en oppgang til 8,1 prosent.

  • I Frankrike har inflasjonstallene for første gang siden 1985 passert fem prosent, og var opp 5,8 prosent i mai.
  • Konsumprisindeksen i Italia var opp 6,9 prosent i mai på årsbasis, ifølge foreløpige statistikk. På forhånd var det ventet en økning på 6,2 prosent, ifølge Trading Economics.
  • Konsumprisindeksen i Tyskland steg 8,7 prosent i mai på årsbasis.
  • Konsumprisindeksen i Spania steg 8,7 prosent i mai på årsbasis.

Neste uke er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB). Det ventes at sentralbanken begynner med rentehevinger i sommer for å stramme inn pengepolitikken og dermed også strupe inflasjonen.

– Dette setter igjen ECB under press. Markedet priser innskuddsrenten opp med vel 30 basispunkter i juli, og det betyr at det ser en halesannsynlighet for at det blir en dobbel renteøkning, påpeker sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i en rapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.