– Det er helt fantastisk. I dag er det europeiske markedet preget av noen store amerikanske aktører, og mange små lokale aktører. Vår tanke var å samle de mindre aktørene for å gi de største konkurrentene mer å bryne seg på, sier administrerende direktør Kristian Nesbak i Infront.

Selskapet kjøper 100 prosent av aksjene i det tyske selskapet fra giganten Carlyle Group.

Kjøpsprisen er 130 millioner euro, som tilsvarer 1,25 milliarder kroner, og ifølge selskapet er oppkjøpet såkalt «innvannende», det vil si at det styrker den relative lønnsomheten i Infront. Selskapet har også funnet 25 millioner kroner i kostnadsbesparelser fra data- og lisenskjøp.

Infront vil hente inn mer kapital for å finansiere kjøpet av VWD, et selskap som er nesten dobbelt så store målt i omsetning. 240 millioner kroner hentes fra investorer i form av frisk aksjekapital, og dette beløpet er garantert av en gruppe som blant annet består av de to Infront-gründerne og hovedeierne Kristian Nesbak og Morten Lindeman.

I tillegg vil det utstedes et obligasjonslån på 105 millioner euro, tilsvarende én milliard kroner. Også obligasjonslånet er garantert fulltegnet, og det vil gå over fire år og ha flytende rente.

– Dette har vært planen vår siden vi gikk på børs. Planen var å bli den tredje største aktøren på det europeiske markedet etter Bloomberg og Refinitiv innen fem år etter børsnotering. Det har vi nå klart - etter bare 18 måneder, sier Nesbak.

– Dere kjøper et selskap med nesten dobbel så høy omsetning som dere. Hvor stort er dette?

– Det er stort. Vi ville ikke gjort det hvis vi ikke hadde trodd det var håndterbart.

– Hva er ambisjonene videre - skal dere kjøpe opp Bloomberg og bli aller størst?

– Det er ikke realistisk, selv for oss. Nå skal vi samle det beste fra begge selskaper i en felles produktplattform, som vil stå mye sterkere i den europeiske konkurransen.

– Komplementære

Det nye selskapet skal ha hovedsete i Frankfurt, mens Nesbak selv skal sitte som en del av strategisk ledelse i Norge.

VWD leverer teknologi- og dataløsninger til bedrifter som driver med formuesforvaltning. De har 2.400 kunder og 50.000 brukere. Omsetningen i 2018 lå på 654 millioner kroner.

Morten Lindeman og Kristian Nesbak etablerte Infront i 1998, et selskap som skulle ta opp konkurransen med giganter som Bloomberg og Reuters på informasjonen på flimrende børsterminaler. Nesten 20 år senere tok de to gründerne selskapet på børs, og de to benyttet da anledningen til å selge noen av sine aksjer, og sikre seg en gevinst på om lag 50 millioner kroner hver.

Med den oppkjøpte virksomheten, rundet omsetningen i Infront én milliard kroner i fjor.

Milliardæren Christen Sveaas har gjennom en årrekke vært blant de største eierne i selskapet, men solgte alle sine aksjer i selskapet i mai i fjor.

Kursen har stupt

Mens Infront har vokst kraftig gjennom en lang rekke kjøp, og omsetningen har steget, har aksjekursen falt kraftig på Oslo Børs. Aksjen nådde historisk bunnotering på 19,90 kroner tirsdag, etter å ha falt 25 prosent siden nyttår. Onsdag steg aksjen én krone, eller fem prosent, til 21 kroner.

Det er ikke opplyst til vilkår for kapitalinnhentingen selskapet skal gjøre for å delfinansiere oppkjøpet. Dette skal avgjøres av selskapets aksjonærer på en generalforsamling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.