– Vi har hatt litt problemer med å forklare de høye konkurstallene i 2018. For totalbildet i norsk økonomi er jo ganske positivt. Gjennomsnittsbedriften i Norge går bra og folk flest har minst like mye penger å rutte med, sier Per Einar Ruud, fagsjef i data- og analyseselskapet Bisnode.

---
---

Høyest på 25 år

Konkurstallene er de høyeste siden 1993. Inkludert tvangsavviklinger gikk 6288 selskaper over ende. Etter første halvår i fjor lå alt an til at 2018 ville bli rekord også inkludert tvangsavviklinger, men det roet seg utover høsten slik at rekorden fra 2009 på 6449 bedrifter blir stående.

– Det var litt overraskende at det roet seg mot slutten av året med tanke på alt som skrives om problemene i enkeltbransjer som detaljhandel, sier han.

– Men når bygg og anlegg, som i antall er den største konkursbransjen, ikke øker, blir det heller ikke de store utslagene totalt sett, sier Ruud.

Per Einar Ruud er fagsjef i Bisnode.
Per Einar Ruud er fagsjef i Bisnode. (Foto: Mikaela Berg)

Tallene viser størst økning i antall konkurser og tvangsavviklinger innen hotell og restaurantbransjen med 11,7 prosent fulgt av detaljhandel med 5,9 prosent og tjenesteyting med 4,6 prosent. Samlet var økningen på 2,8 prosent.

– Mange bitre sjeler

Ingar Nordmo Olsen er advokat og daglig leder for advokatfirmaet Justitia Advokat i Tromsø. Han har vært bostyrer i flere hundre konkursbo. Han peker på endringen i aksjeloven fra 2012 der minstekravet til aksjekapital ble satt ned fra 100.000 til 30.000.

– Vi opplever at en del gründere ikke har stor nok startkapital og havner i en likviditetsskvis. Det er blitt lettere å starte selskap med 30.000 kroner i egenkapital og disse selskapene er sårbare for økte kostnader hvis eksempelvis prosjekter blir forsinket eller penger holdes tilbake ved reklamasjon, sier Nordmo Olsen.

– Det er mange bitre sjeler i kjølvannet av en konkurs. Det er krise. Folk står uten arbeid. Kanskje har de brukt alle pengene de hadde på firmaet. Det sitter voksne folk og er fortvilte her på kontoret. Og de fleste er gründere og hardt arbeidende forretningsfolk som rett og slett ikke klarte det, sier han.

Bruker pengene på andre ting?

Av fylkene hadde Sogn og Fjordane størst økning med nær 33 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger fulgt av Aust-Agder med 19 prosent og Østfold med snaut 14 prosent. Trøndelag hadde størst nedgang med 13,6 prosent, viser tallene fra Bisnode.

– Det er vanskelig å spå om utviklingen i 2019, men strukturendringen innen detaljhandel vil nok bare fortsette. Samtidig ser vi at andelen nordmenn med betalingsanmerkninger ikke øker. Så vi skal neppe bruke mindre penger, men vi vil kanskje bruke dem på andre ting, sier Per Einar Ruud i Bisnode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: