Eksperter og sjeføkonomer er samstemte og enige om at Norges Bank kunngjør uendret styringsrente torsdag formiddag. Men uroen i økonomiene rundt oss gir rom for litt usikkerhet om hva som vil skje framover – og da først og fremst for prognosene etter 2019.

Rentehevingen fra rekordlave 0,5 prosent som kom i september, var den første innstrammingen fra Norges Bank på sju år. Samtidig varslet Norges Bank at neste renteheving trolig kommer i mars neste år, og at det blir ytterligere et knepp opp mot slutten av 2019, slik at styringsrenten om ett år er på 1,25 prosent.

Gradvis oppgang

– Verken vi eller markedet venter noen renteendring denne uken. Vi regner også med at

prognosen for 2019 er lite endret, skrev Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce i en morgenrapport tidligere denne uken.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. (Foto: Didrik Linnerud)

Han legger til at på sikt vil lavere oljepriser og lavere renter utenfor Norge trekke ned renteprognosen sammenlignet med det Norges Bank varslet i september.

Prognosen Pengepolitisk rapport anslo da en forsiktig og gradvis renteoppgang til 2 prosent ved utgangen av 2021, noe som vil innebære en boligrente som i snitt ligger på i underkant av 4 prosent.

Neste i mars

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets ser utviklingstrekk som peker i retning av at Norges Bank vil holde fast på prognosen om en renteheving på 0,25 prosentpoeng i mars, men at sentralbanken samtidig kan komme til å senke rentebanen for 2020 og 2021 når det kommer oppdaterte prognoser torsdag.

Makroøkonom Kyrre Aamdal i DNB.
Makroøkonom Kyrre Aamdal i DNB. (Foto: Gunnar Lier)

Da han la fram DNBs prognoserapport i forrige uke, pekte Aamdal på økende usikkerhet i verdensmarkedene, lave renter utenfor Norge, kraftig oljeprisfall og litt svakere utvikling i norsk økonomi i tredje kvartal som mulige grunner til at Norges Bank senker rentebanen allerede nå. Likevel vil Norges Bank anse dette som forbigående og holde fast på at utsiktene for 2019 i liten grad er endret, la han til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.