Lindorff venter at høy arbeidsledighet og rekordgjeld hos nordmenn vil føre til en kraftig økning i inkassosaker utover høsten. Så lenge samfunnet gradvis blir gjenåpnet venter de en inkassotopp i løpet av høsten og vinteren.

Det skriver Lindorff, Norges største inkassoselskap, i en melding fredag.

– Vi venter en økning i inkassosaker som vil bli høyere enn under finanskrisen, da det på det meste var en dobling av inkassobeløpene. Dette er fordi gjeldsnivået i Norge er betydelig høyere nå, og aller viktigst: Mange flere er permitterte og arbeidsledige, sier Morten Trasti, gjeldsøkonom i Lindorff i en kommentar.

Lindorffs data viser at nordmenn har nesten ti prosent færre inkassosaker i april i år sammenlignet med april i fjor.

– Akkurat nå er det stille før stormen, og utviklingen vil bli en helt annen utover året. Flere bedrifter og husholdninger vil merke et større økonomisk press og det vil føre til mer mislighold av gjeld og flere inkassosaker, sier Trasti.

Historiske tall fra tidligere kriser og sjokk i økonomien viser at det kan ta inntil et år før inkassotoppen nås. Dette skyldes blant annet at det typisk tar rundt 45 dager før en ubetalt regning går til inkasso. I tillegg har mange oppsparte midler og kredittlinjer å tære på.

– Så lenge samfunnet gradvis blir gjenåpnet forventer vi en inkassotopp i løpet av høsten og vinteren, sier Trasti.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.