Inkassobyrået Axactor rapporterer om totale inntekter på 46,7 millioner euro i tredje kvartal, men inntektene preges av at flere europeiske land har gjenåpnet i sommer.

– Det har vært både overraskende og bekymringsfullt å se hvor fort folk forkastet den finansielle bevisstheten de demonstrerte under pandemien, uttaler selskapets toppsjef, Johnny Tsolis, i den ferske børsmeldingen og utdyper:

– Vi tror at deres evne til å nedbetale gjeld er blitt forsterket, men folks vilje til å gjøre så er blitt betydelig svakere etter at de fikk sine vaksiner og etter samfunnets gjenåpning i sommer.

Inntektstallet på 46,7 millioner euro har falt over 25 prosent siden tredje kvartal i fjor.

Investor John Fredriksen eier over 40 prosent av aksjene i Axactor.
Investor John Fredriksen eier over 40 prosent av aksjene i Axactor. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Det gjør at Axactor-aksjen stuper fra start på Oslo Børs. Aksjen var ned ti prosent i åpningsminuttene.

– Sagt forsiktig er privat konsum valgt foran tilbakebetaling av eksisterende gjeld. Dette har svekket Axactors resulter for tredje kvartal, men vil – ironisk nok – styrke våre utsikter, da publikums forbruk mest sannsynlig vil genere høyere volum med misligholdt gjeld.

Overfor DN understreker Tsolis at det ikke er «snakk om eksakt vitenskap», men at observasjonene er hentet inn fra hans sjefer rundt om i de seks landene der Axactor har virksomhet.

– Det at folk bruker penger vil mest sannsynlig gi oss en positiv effekt først om syv, åtte og ni måneder. Først brukes kredittkortene, deretter tar det eksempelvis 45 dager før kreditten må tilbakebetales og ytterligere 90 dager før gjelden er definert som misligholdt hvis skylderen ikke betaler, sier Tsolis.

Selv om resultatene i tredje kvartal var svakere enn i samme periode i fjor, er tallene for årets første ni måneder en betraktelig forbedring siden i fjor:

Dette skyldes at selskapet fikk kraftig motvind da koronapandemien brøt ut i Europa i fjor vår. Avkastningen til Axactor-aksjonærene var negativ med 36 prosent i fjor sommer, blant annet som følge av at de legale systemene i flere europeiske land tok seg en pause. Dette henger fortsatt igjen.

– Vi ser at det italienske rettssystemet nå har et etterslep på ett år. Når vi samtidig vet at pandemien har vart i halvannet år, kan man lure på om hjemmekontorene i Italia ikke er like effektive som her hjemme, sier Tsolis.

Ifølge ham har fortsatt Kronefogden etterslep med de rettslige kravene i Sverige.

Forsiktig kjøper av porteføljer

Som en tilleggseffekt av at skyldnerne – for det meste privatpersoner i Norden og enkelte land i Vest-Europa – ikke betaler ned gjelden like raskt og disiplinert som forventet, må Axactors portefølje justeres deretter.

Etter gjeldende regnskapsprinsipper skal verdien på porteføljene med misligholdt gjeld justeres etter utsiktene. Når folk nå betaler ned gjelden i et mer langsomt tempo, må også verdien på Axactors portefølje nedskrives. Det medfører at selskapets finansielle resultat svekkes i tredje kvartal.

Tsolis må dessuten skuffe investorene som hadde håpet at volumene skulle øke. Axactor ikke har kjøpt like mange og store porteføljer med misligholdt lån, som ventet. Til aksjeanalytikere og investorer uttalte han onsdag morgen:

– Det er vondt å stå her å vise til en fallende bok og lite investeringsaktivitet, men det er det eneste som fungerer på lang sikt er å gjøre gode transaksjoner.

Han viste dessuten til at selskapet har et mål om å kjøpe porteføljer for 200–300 millioner euro i året, og la så til:

– Vi kunne lett fylt opp med porteføljer for 300 millioner bare i fjerde kvartal. Vi ser at bankene kommer med flere porteføljer, men andre aktører øker prisene for mye.

Ifølge Tsolis har noen av konkurrentene vært tilbakeholdne med kjøp i fjor og noen må nå fylle opp bøkene for at konkurrentenes ansatte skal ha gjeld å kreve inn. Dessuten har det kommet nye aktører som er avhengige av å få inn porteføljer kjapt.. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.