Tidligere i år kom nyheten om at danske Lunar skulle kjøpe Instabank for 1,3 milliarder kroner. Men oppkjøpet er foreløpig blitt stoppet av Finanstilsynet, som har ment at kjøperen ikke hadde nok kapital.

Onsdag melder Instabank at det nå er usikkert om det kan bli gjennomført, i alle fall i henhold til de vilkårene som ble forespeilet i mars da transaksjonen ble presentert.

Får ikke tak i penger

Forrige måned kom det frem at Finanstilsynet mente at Lunars økonomiske situasjon ikke var tilfredsstillende, og ville at den danske banken skulle hente mer kapital gjennom salg av nye aksjer.

«Lunar har informert Instabank om at de, til tross for at de har forsøkt å sikre den nødvendige emisjonen gjennom diskusjoner med investorer og Lunars finansrådgivere de siste månedene, ikke har oppnådd noen bindene forpliktelser fra investorer, og indikasjonene fremover er etter Lunars syn ikke gode,» heter det i onsdagens børsmelding.

Dialogen med investorer fortsetter, men Lunar mener det ser mer og mer vanskelig ut å få inn den nødvendige kapitalen før fristen for å sende inn en ny søknad om godkjennelse av oppkjøpet.

– Vi kan bekrefte at Lunar fortsatt forsøker å hente den regulerende kapitalen Finanstilsynet krever for oppkjøpet av Instabank. Vi er i dialog med investorer, men som vi har delt med Instabank, er det utfordrende å hente nødvendig kapital i dagens marked, skriver Lunar i en melding til DN.

Aksjen stuper

Instabank-aksjen ble pauset onsdag formiddag før meldingen. Det var kun gjennomført én handel i aksjen tidlig på morgenen.

Etter at handelen kom i gang igjen litt før kvart på tolv, har aksjen stupt mer enn 23 prosent, og handles til 2,71 kroner. Det er godt under budprisen på 3,75 kroner som Lunar kom med i mars, men fortsatt itt over nivået aksjen ble handlet på før tilbudet kom.

Aksjen har stort sett holdt seg over 3,5 kroner helt siden mars, selv om det ble kjent i mai at Finanstilsynet foreløpig satte ned foten for oppkjøpet.

Flere kjendisinvestorer

Blant de største aksjonærene i Instabank er Christen Sveaas og hans selskap Kistefos. Andre profiler som er inne på eiersiden er tidligere fotballproff Martin Andresen, samt investorene Kristian Falnes og Torstein Tvenge. Banken ble etablert i 2016 og børsnotert i 2020 med en markedsverdi på 410 millioner kroner, er en bank som tilbyr forbrukslån, lån med sikkerhet, kredittkort og sparing. De har hovedkontor i Oslo, men driver også virksomhet i Finland og Sverige.

Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell er en av eierne i Lunar. Han er også bankens ansikt utad og fronter bankens reklamer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.