I slutten av mars ble det kjent at det danske finansteknologiselskapet Lunar, ønsket å kjøpe den norske nettbaserte banken Instabank for 1,3 milliarder kroner. Tilsvarende 3,75 kroner aksjen. Men oppkjøpet har vist seg å være alt annet enn en dans på roser.

Etter at Lunar ikke klarte å imøtekomme Finanstilsynets krav om tilfredsstillende mengde egenkapital, har det spøkt for transaksjonen. Fredag ettermiddag kom den endelige dommen. Lunar leverte ikke de nødvendige akseptene fra Finanstilsynet og transaksjonen vil ikke finne sted.

– Det fremstår som om Lunar angrer seg og har valgt å trekke seg fra oppkjøpet av helt andre grunner enn de oppgir, sier daglig leder i Instabank Robert Berg til DN.

Manglet kapital fra start

Instabank ble etablert i 2016 og børsnotert i 2020 med en markedsverdi på 410 millioner kroner. Banken tilbyr forbrukslån, lån med sikkerhet, kredittkort og sparing. Selskapet har hovedkontor i Oslo, men driver også virksomhet i Finland og Sverige.

Blant de største aksjonærene i Instabank er Christen Sveaas og hans selskap Kistefos, som sitter med en eierpost på 25 prosent. Hvilket tilsvarer en verdsettelse på 204,5 millioner kroner.

Blant listen over aksjonærer i Lunar finner man blant annet den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell. Han er også bankens ansikt utad og fronter bankens reklamer.

Berg mener at det er flere kritikkverdige forhold fra Lunars side i gjennomføringen av transaksjonen. Blant annet fra investeringsbanken ABG, som rådga Lunar gjennom transaksjonen.

– Det ble inngått en bindende avtale mellom oss og Lunar. Aksjonærene i Instabank aksepterte budet, og ABG tok da beslag i aksjene. Vi anser det som ganske inngripende når noen utenfra kommer inn i banken og tar agendaen, sier han.

DN har foreløpig ikke fått en kommentar fra ABG.

Blant aksjonærene i danske Lunar dukker den amerikanske komikeren og skuespilleren Will Ferrell opp.
Blant aksjonærene i danske Lunar dukker den amerikanske komikeren og skuespilleren Will Ferrell opp. (Foto: Kevork Djansezian/AFP/NTB Scanpix)

Berg stiller seg særlig kritisk til Lunars manglende evne til å hente egenkapital.

– Alle som driver innen banknæringen vet at man trenger kapital for å bære den konsoliderte balansen og driften for en periode fremover uten nødvendig tilførsel av kapital utenfra, når man skal kjøpe opp en annen bank. Det er noe av det første tilsynet vil se på. Vår oppfatning er at du ikke kan bruke et argument om manglende godkjennelse når du ikke hadde pengene i utgangspunktet, sier Berg.

Ønsker å stevne Lunar

Berg forteller videre at det avlyste oppkjøpet har fått store konsekvenser for Instabanks drift.

– Vi hadde i utgangspunktet en treårig forretningsplan som går ut i 2024. De har satt oss et år tilbake. Vi gjenopptar planen, men det har som sagt satt oss nesten ett år tilbake i forhold til den opprinnelige planen.

Berg har vært i kontakt med Instabanks aksjonærer og ønsker å gå rettens vei i håp om økonomisk gjenreisning.

– Med bakgrunn i dette ønsker vi nå å stevne Lunar. Aksjonærene blir invitert til å delta, så får vi se på praktisk håndtering. I første omgang er det sendt et varsel om stevning på vegne av tre fjerdedeler av aksjene i Instabank som Lunar får ta stilling til. Deretter går vi eventuelt videre til tingretten.

– Vi er trygge på at vi vil nå frem med vårt krav. Vi ønsker en kompensasjon som tar utgangspunkt i en mekanisme om dekningssalg. Et stort flertall av aksjonærene har allerede sagt seg enig i dette, sier Berg.

Et eventuelt dekningssalg vil innebære at Lunar betaler Instabank et beløp tilsvarende differansen mellom Lunars tilbud på Instabank og markedsverdien til Instabank etter transaksjonen falt gjennom. Noe som tilsvarer 429 millioner kroner etter dagens kurs.

– En god match

Daglig leder i Lunar Ken Villum Klausen ønsker ikke å kommentere stevningen til Instabank, men sier at «forholdene i markedet har endret seg drastisk på få måneder, og Lunar har derfor dessverre ikke kunnet oppnå den regulatoriske godkjennelsen som er nødvendig for å gjennomføre kjøpet av Instabank»

Klausen understreker at Lunar har forsøkt å hente kapital etter beste evne for å imøtekomme godkjennelsen fra Finanstilsynet, og at han skulle ønske at de to bankene fikk slått seg sammen.

– Dessverre får vi ikke muligheten til å samle kreftene med Instabank. Beklageligvis, fordi vi ser på Instabank som en spennende virksomhet og en god match, sier Klausen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.