Det Kjell Inge Røkke-dominerte olje- og industrieierkonsernet Aker har gått som en rakett på børsen. Bare den siste uken er Aker-aksjen opp over seks prosent, som bringer oppturen hittil i år til over 35 prosent.

Det skremmer ikke porteføljeforvalter Albert Collett i Arctic Fund Management. Han tror ferden fortsetter oppover og tar inn Aker i sin anbefalte aksjeportefølje denne uken. Det er også den eneste endringen Arctic-forvalteren gjør i sin portefølje.

– Aker asa har vist sterk verdiutvikling de siste årene. Selskapets største posisjon er Aker BP, som har en attraktiv kombinasjon av stigende utbytte og stigende produksjon gjennom Johan Sverdrup-feltet, sier Collett til DN.

Overrasker

Forvalteren fremhever også at Aker BP kom med overraskende sterk utbytteguiding på selskapets kapitalmarkedsdag. Utbyttene fra Aker BP til Aker ASA vil samle seg til rundt 16,4 milliarder kroner de neste fem årene.

Samtidig har Aker spennende muligheter innenfor leting og produksjon i Ghana gjennom Aker Energy, og innenfor industriell digitalisering i Cognite, ifølge Collett. Skipsinvesteringsselskapet Ocean Yield har også gode muligheter til vekst og solide utbytter, mener han.

– I sum har Aker har en solid finansiell posisjon. Dette muliggjør nye investeringer eller utbetaling til selskapets aksjonærer, sier Arctic-forvalteren.

Utbyttefest

Aker-styret la i forrige uke frem et forslag om et utbytte på 1,7 milliarder kroner. Med rundt 68 prosent eierandel, tilfaller over 1,1 milliarder kroner hovedaksjonær Kjell Inge Røkke.

Aker-sjef Øyvind Eriksen uttalte i den forbindelse at til tross for et fjerdekvartal som ble påvirket av oljeprisfall og uro i kapitalmarkedene, ble 2018 nok et år med god verdiskaping for aksjonærene.

– Et utbytteforslag på 22,50 kroner per aksje for 2018 reflekterer både sterk industriell utvikling, en robust balanse og positive utsikter, sa Eriksen da.

DNB-potensial innfridd

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets tar denne uken ut DNB fra sin anbefalte aksjeportefølje.

DNB-aksjen var opp over fem prosent i forrige, og har steget rundt 17 prosent så langt i år, betydelig mer enn sammenlignbare amerikanske banker i samme tidsrom, påpeker Kongslie i en oppdatering mandag.

DNB-aksjen handles også til rundt 163 kroner. Dermed er kurs-potensialet nærmest tatt ut, mener Sparebank 1 Markets-forvalteren, som har et kursmål på DNB-aksjen på 165 kroner.

Inn med programvare og forbrukslån

Sparebank 1 Markets' portefølje var opp 3,2 prosent i forrige uke, sammenlignet med 2,8 prosent for hovedindeksen på Oslo Børs. Porteføljen suppleres denne uken med programvareselskapet Crayon og forbrukslånsbanken Komplett.

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.
Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets. (Foto: Sparebank 1 Markets)

«Crayon har i løpet av 2018, som senest ble bekreftet i fjerdekvartalsrapporten i forrige uke, levert fantastiske resultater i Norden, hvor de vokser godt over tosifret. Det medførte at selskapet tok opp forventningene for 2019 og utover 2019 ganske kraftig, uten at aksjen reagerte noe særlig av den grunn», skriver Kongslie i oppdateringen.

Analytikeren mener programvareselskapet er perfekt posisjonert for digitalisering og de store trendene fremover, der programvare blir en større del av de faste kostnadene.

Samtidig handles Crayon-aksjen til betydelig rabatt, mener han. Sparebank 1 Markets har en kjøpsanbefaling på Crayon med kursmål 30 kroner. Aksjen slutter nær 19 kroner fredag.

Sparebank 1 Markets har en kjøpsanbefaling på Komplett Bank med kursmål 24 kroner, mens aksjen sluttet til rundt 13 kroner fredag. Kongslie påpeker at den årlige volumveksten til banken ligger på rundt 20 prosent.

«Det er et godt veksttall i absolutte termer og definitivt ikke et 'steady state'-scenario» skriver analytikeren.

Alfred Berg-forvalter Petter Tusvik holder seg rolig og gjør ingen endringer i sin investeringsportefølje.

Det gjør derimot aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets, som tar inn lakseoppdretter Grieg Seafood og industrikonsernet Kongsberggruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vår topp «rainmaker» er kvinne
Sveriges ledende forretningsadvokatfirma Vinge har klart noe de største norske advokatbyråene ikke har fått til.
02:30
Publisert: