Børsene falt videre torsdag, og hovedindeksen på Oslo Børs snuste på 800 poeng for første gang siden slutten av mars. Frykten for at den amerikanske sentralbanken skal stramme til sender børsene nedover verden rundt, mens oljeprisen er i fritt fall.

Oslo Børs endte dagen med en nedgang på 2,52 prosent, drevet av oljeprisfall som sendte oljeprodusenter og leverandørindustrien ned på børsen, mens Hydro falt på lavere aluminiumspris. Den seneste måneden er Børsen ned mer enn syv prosent.

Kapitalforvalterne i DNB Asset Management, et av Norges største forvaltningsmiljøer, lar seg ikke vippe av pinnen. De anbefaler kundene å kjøpe heller enn å kaste seg på bølgen av salg på børsene.

– Vi synes man bør ha litt mer gass enn brems på, sier forvalter Kjartan Farestveit i DNB Asset Management.

Han er på teamet som forvalter såkalte kombinasjonsfond, og kan derfor plassere pengene både i «trygge» rentepapirer som obligasjoner og i mer risikable aksjer. De kontrollerer litt under en tiendedel av den samlede porteføljen på rundt 500 milliarder kroner som DNB forvalter. Han anbefaler kundene å ha litt mer risiko i porteføljen.

– Rådet er heller å være fremoverlent enn å kaste kortene, fordi det er en korreksjon, sier han.

DNB Asset Management anbefaler kundene å holde såkalt «overvekt» i aksjer. Det har de gjort siden slutten av oktober. Siden har aksjemarkedene falt.

– Gøy å kjøpe billig

En annen som er positiv til aksjemarkedet, er den drevne investoren Jan Petter Sissener. Fondet han styrer, Sissener Canopus, er så langt i år ned fire prosent, nesten fire ganger så mye som hovedindeksen. Forklaringen: «For mye penger i Amerika, og for lite laks».

Nå kjøper han.

– Vi får være med litt nedover før det igjen tar fart oppover. Det er gøy å kjøpe billige aksjer da, sier Jan Petter Sissener.
– Vi får være med litt nedover før det igjen tar fart oppover. Det er gøy å kjøpe billige aksjer da, sier Jan Petter Sissener. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Markedet styres av likviditet i et kortsiktig perspektiv og den er på vei ut, og da får vi være med litt nedover før det igjen tar fart oppover. Det er gøy å kjøpe billige aksjer da, sier Sissener.

Det er han ikke alene om.

Danske Capital har før jul gjort sin årlige rundspørring til pensjonsfond, forsikringsselskaper og store privatinvestorer. Investorene, der 30 ulike store aktører har svart, har ikke vært mer positive til markedsutsiktene på åtte år.

Undersøkelsen er gjort frem til 5. desember, og fanger dermed ikke opp den aller seneste børsnedgangen, men konklusjonen er klar: Rentene og oljeprisen skal opp. Det vil bedre selskapsinntjeningen, og trekke markedet til værs igjen.

– Det er lite som tyder på at den siste tids markedsuro bekymrer investorene, heter det i rapporten.

Undersøkelsen viser at to av tre spurte tror på en oppgang på inntil ti prosent på Børsen neste år, mens noen få tror på en større oppgang. Bare rundt hver femte deltager i undersøkelsen tror på en nedgang neste år.

Frykt og Trump

For et år siden var investorenes forventninger rekordlave, og fasiten viser da også at hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,2 prosent så langt i år, etter å ha steget i rykk og napp til en topp i slutten av september, og siden falt kraftig.

– Nå har forventningene steget, men er fortsatt på et moderat nivå. Investorenes svar tegner et bilde av en avkastning under normalavkastningen, skriver Danske Capital.

Den største skyen på himmelen er investorenes risikovilje. Den er lav. Det såkalte frykt-barometeret, Vix-indeksen, som indikerer hvor mye investorene tror det skal svinge på børsen fremover, har mer enn doblet seg siden oktober og er nå det høyeste siden februar.

Et av usikkerhetsmomentene er den amerikanske presidenten Donald J. Trump.

– Året har vært veldig slitsomt fordi hoveddriveren til markedets kortsiktige bevegelser sitter og tvitrer halve natten, og du vet aldri hva du våkner opp til. Uforutsigbarheten er det jeg synes er det vanskeligste, sier Sissener.

Farestveit i DNB Asset Management frykter frykten.

– Markedet er redd for politikkfeil, og her kan Fed være i ferd med å stramme litt for mye til. På den annen side vil de raskt tilpasse seg innkommende data. Vi tror det er litt mye frykt i aksjekursene nå, sier han.

DNB Asset Management mener vekstfrykten er overdreven og at inntjeningsveksten i selskapene fortsatt kan bli tilfredsstillende. Samtidig er aksjer blitt billigere på de fleste måltall, påpeker kapitalforvalteren.

Det er et ekko av tilsvarende budskaper fra kollegene i både Alfred Berg og Nordea Investment Management, som tidligere denne uken anbefalte kundene om å stå oppreist igjennom stormen.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management påpekte at hovedbildet er at markedet forventer inntektsvekst og sterke resultater fra selskapene generelt også i 2019.

– Markedet fremstår som klart billigere, og det er frykt som driver ned aksjemarkedet. Da er det en god sjanse for at frykten er ubegrunnet, og det gjør utfallet litt bedre for neste år, sier Næss til DN.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i Alfred Berg påpekte at det er et sjelden stort avvik mellom den økonomiske virkeligheten og stemningen i børsmarkedet.

– Det er et stort misforhold mellom sentimentet i markedet, som er styrt av politikk, og de fundamentale forhold, som ikke ser verst ut i det hele tatt, sier Tunaal til DN.

Kia E-Niro er den største elbilnyheten i år
DN har kjørt Kia E-Niro, som kan skilte med lang rekkevidde og ok plass til en folkelig pris.
02:42
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.