Hedgefondet Cumulus Fund forvalter 1,9 milliarder dollar, som hovedsakelig er investert i råvarer og energi. I 2016 falt verdien på fondet med 30 prosent, tidenes største årlige tap for fondet, ifølge et investorbrev fra selskapet som Bloomberg News har fått tilgang på.

Hedgefond kan beskrives som verdipapirfond, ofte forbundet med stor grad av hemmelighold og høye forvaltningshonorarer, hvis mål er å skape positiv avkastning uavhengig av markedsutviklingen.

Blant verdens største

Cumulus Fund er et av verdens største fond av denne typen innenfor råvarer, og har tidligere vært et yndet sted å plassere pengene sine for investorer. Fondet hadde for eksempel ifølge Bloomberg avkastning på 99,6 prosent i 2011 og 55 prosent i 2014. 

En talsperson for Cumulus ønsket ikke å kommentere saken overfor Bloomberg. 

Stort desember-tap

Fondet forvaltes av Peter Brewer, som har hatt rollen siden fondets oppstart i 2006. Brewer er en ekspert på meteorologi, og fondet er oppkalt etter en spesiell type sky som oppstår på solrike dager; cumulusskyen, også kalt bomullsky på norsk. Selskapets investeringsstrategi har blant annet vært å forutse vær- og temperaturutviklinger som vil påvirke energipriser. 

I desember mistet fondet 12,5 prosent av sin verdi, og i et annet investorbrev forklarte Brewer at størstedelen av tapene kom fra hans egen portefølje innenfor europeisk energi. Frem til i fjor sommer hadde selskapet vært i en nær sammenhengende oppgangsperiode og levert en avkastning på 970 prosent på sine første ti år i drift. 

Ustabile markeder

Europeiske energimarkeder har vært svært ustabile i 2016, ifølge Bloomberg, med kraftige prisøkninger etter at Frankrike stengte ned flere kraftstasjoner. Samtidig førte høyere kullpriser til at kostnadene økte for flere selskaper. 

«På kort sikt er det klart at markedet fortsetter å fremstå dypt ineffektivt, og det er fortsatt et avvik mellom pris og verdi som vil føre til utmerkede muligheter for fondet i tiden som kommer. Over tid vil teknologisk innovasjon og utrulling av fornybar energi gi nye muligheter som vi posisjonerer oss til å høste fruktene av.», skrev Brewer i brevet ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert:
Ny oljeminister mener «Det grønne skiftet» er et tomt begrep
NHO-konferansen 2017 handlet om det grønne skiftet. Men hva betyr det egentlig?
01:24
Publisert: