Oslo Børs fortsatte utfor fredag, og børsnedturen i desember nærmer seg 8,5 prosent.

På toppen av den allerede svake utviklingen på amerikanske og asiatiske børser og lavere oljepris, kom fredag økt frykt for budsjettkrøll i USA og nyheten om at den amerikanske forsvarsministeren trekker seg i protest mot president Donald Trump. Som en anonym sikkerhetsrådgiver uttalte til The Atlantic: Om det nå kommer en krise: «We are fucked».

«Klassisk korreksjon»

Den Stavanger-baserte investoren Harald Espedal har vært skeptisk siden oktober og har for lengst begynt å kjøpe seg opp i aksjemarkedet. Han mener de økte børssvingningene minner om markedet på 2000-tallet før finanskrisen.

– Jeg synes det er en ganske klassisk skarp korreksjon. Andre mener det kanskje er begynnelsen på en lengre nedtur. Jeg tror ikke det, men jeg kan langt fra være sikker, sier Espedal til DN.

Han mener markedsaktørene i slike perioder blir oversensitiv for negative nyheter, på samme måte som det i oppgangstider blir overbærende mot negative nyheter. I tillegg kommer selvforsterkende effekter, som at belånte aksjeinvesteringer må tvangsselges ved børsfall.

– Det er vanskelig å vite når det er over, fordi det er så sensitivt for nyheter. Jeg har kjøpt jevnt og trutt i ting som jeg synes har falt for mye, sier investoren.

Ikke i humør

En annen som tar uroen med ro, er radioforhandleren og investoren Erling Neby – som er i ferd med å legge bak seg et begredelig børsår.

– Jeg mener avkastningen i år ligger på minus 40 millioner omtrent. Men jeg fikk et knallår i fjor med en avkastning på 86 millioner, så jeg velger å legge sammen årene og dele på to, så ser det ikke så ille ut, sier han.

– Jeg har absolutt ikke et snev av panikk, jeg selger ikke en aksje. Jeg har faktisk kjøpt meg litt opp i B2 Holding, og hvis jeg hadde hatt mer penger til overs, ville jeg kjøpt mer. Det er mange billige aksjer ute , sier investor Erling Neby.
– Jeg har absolutt ikke et snev av panikk, jeg selger ikke en aksje. Jeg har faktisk kjøpt meg litt opp i B2 Holding, og hvis jeg hadde hatt mer penger til overs, ville jeg kjøpt mer. Det er mange billige aksjer ute , sier investor Erling Neby. (Foto: Per Thrana)

Neby har bygget sin formue på import av Tivoli-radioer til Norge, og satt ved inngangen av året på aksjer til en markedsverdi på 243 millioner kroner.

Selv om hovedindeksen er ned for året, så langt med 1,7 prosent, har Nebys portefølje gjort det enda dårligere.

– Det har vært mørkt altså, det har det. Jeg har ikke fått finregnet på det ennå, har ikke hatt humør til å se på regnestykket engang. Men det er betydelig lavere enn indeksen, det er helt klart.

Blant aksjene han har satset på gjennom året, er Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker, meglerhuset ABG Sundal Collier og bilindustriselskapet Kongsberg Automotive. Kongsberg Automotive har gjort det spesielt dårlig, og er så langt ned, og har falt 32 prosent på Oslo Børs.

Flere anbefaler å kjøpe etter at aksjene har falt de seneste månedene. Det rådet lytter Neby til:

– Jeg har absolutt ikke et snev av panikk, jeg selger ikke en aksje. Jeg har faktisk kjøpt meg litt opp i B2 Holding, og hvis jeg hadde hatt mer penger til overs, ville jeg kjøpt mer. Det er mange billige aksjer ute.

B2 Holding er et inkassoselskap, som har falt nesten 40 prosent så langt i år på Børsen.

Neby forteller at han kommer til å sove godt og trygt.

– Jeg vet at markedet vil komme tilbake om det så tar en uke eller et år. Jeg har da vært med på markedsnedturer før.

Harald Espedal satser på såkalte defensive sektorer, som er mindre sensitive til de daglige svingningene på Børsen, og er også positiv til energiselskaper som har skikk på finansene.

– Innen olje har det kommet betydelig ned, og der kan man finne selskaper med sterke balanser og utbyttekapasitet. På noen års sikt kan det være gode kjøp, sier investoren.

Han ligger unna konjunktursensitive industripapirer og selskaper med høy belåning, og har vært forsiktig med industri og råvarebaserte selskaper utenom olje.

Blant annet skyldes dette at handelskonflikten mellom USA og Kina fortsetter, og en vridning fra investeringer til konsum i Kina som skaper økt følsomhet for en eventuell oppbremsing, påpeker investoren.

– For mange råvarer står Kina i hvert fall for halvparten av etterspørselen, og det er for min del for mange usikkerhetsfaktorer uten at man får ordentlig betalt for risiko, sier Espedal.

Han tar ikke juleferie helt ennå, men vil ha et øye med på markedet frem til årsslutt.

– Jeg er jo disponert for at jeg alltid liker å følge med, det er vel en yrkesskade. Så jeg skal ha et blikk på det, men det er i hvert fall ingenting som uroer julefeiringen, sier investoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kia E-Niro er den største elbilnyheten i år
DN har kjørt Kia E-Niro, som kan skilte med lang rekkevidde og ok plass til en folkelig pris.
02:42
Publisert: