– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked.

Det skriver Aker-eier Kjell Inge Røkke i et brev mandag.

I brevet til aksjonærer og medarbeidere skrive Røkke at hverken han eller de som kjenner han fra oppveksten, kunne forestille seg det livet han har fått oppleve.

Kjell Inge Røkke har en ligningsformue på 19,6 milliarder kroner. I 2020 betalte han 175 millioner kroner i skatt. Siden 2008 har Røkke betalt 1,5 milliarder kroner i skatt.

Kjell Inge Røkkes familieformue ligger i familieselskapet TRG, som han eier med barna Elisabeth Monsen Røkke og Kristian Monsen Røkke I fjor hadde selskapet en egenkapital på 38,6 milliarder kroner. De største verdiene i selskapet er eierskapet i industrigiganten Aker.

Overførte huset til ekskonen

– Med ni års obligatorisk skolegang og få gode karakterer, dro jeg på sjøen og fikk hyre på fiskebåt. Jeg har gjort mange riktige valg, men også større og mindre feilvalg. Noen av de valgene vil være med meg livet ut i det offentlige rom – og selvfølgelig farge oppfatninger om meg. Uansett er valgene en viktig del av mitt fundament i dag. Veien har vært kronglete og utfordrende, men også lærerik og givende, skriver Røkke.

– Min bolig i Asker, er overført som gave til min ekskone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn, skriver Kjell Inge Røkke.
– Min bolig i Asker, er overført som gave til min ekskone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn, skriver Kjell Inge Røkke. (Foto: Per Thrana)

Videre skriver han:

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min ekskone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn.

Deres to barn er 15- og 17 år gamle.

Anne Grete Eidsvig sitter i styret for Aker Scholarship. Studenter som mottar Aker Scholarship møtes hos Aker på Fornebu.
Anne Grete Eidsvig sitter i styret for Aker Scholarship. Studenter som mottar Aker Scholarship møtes hos Aker på Fornebu. (Foto: Fartein Rudjord)

Oppturer og nedturer

Røkke startet karrieren som fisker i Seattle på den amerikanske vestkysten. I 1997 fusjonerte selskapet RGI, hvor Røkke var hovedeier, med Aker. Noen måneder senere var RGI den største eieren i industrikonsernet.

Røkke skriver i meldingen at han som 42-åring flagget hjem til Norge med det han hadde skapt av verdier på å bygge opp virksomheter fra Seattle. Etter 21 år i Norge vender investoren snuten mot Lugano i Sveits.

Mandag ettermiddag meldte Røkke at han har flyttet til Sveits, nærmere bestemt byen Lugano som ligger sør i Sveits og grenser til Italia.
Mandag ettermiddag meldte Røkke at han har flyttet til Sveits, nærmere bestemt byen Lugano som ligger sør i Sveits og grenser til Italia. (Foto: Julien Viry/Getty Images/iStockphoto)

Røkke skriver i brevet at den amerikanske drømmen ble hans virkelighet, og det er drømmen og virkeligheten la grunnlaget for det som er bygget og skapt rundt Aker de siste 25 årene.

Han legger ikke skjul på at det har vært både oppturer og nedturer underveis.

– Vi har lært mest og tatt de beste beslutningene i nedgangstider. Vi har ofte stått for motsyklisk handling, kjøpt selskaper når andre sitter stille eller vil selge, står det i brevet.

- Naturlig å tre ut av styret

Videre skriver Røkke at i den fasen Aker går inn i, er konsernsjef Øyvind Eriksen og lederteamene i Aker og porteføljeselskapene mer relevante for selskapet enn det han vil være. Men Aker er fortsatt minst like viktig for han som det alltid har vært.

Røkke og konsernsjef Eriksen har samarbeidet i mer enn 25 år, og siden 2005 har de vært partnere i Aker.

– Øyvind som målbevisst konsernsjef, og jeg som en langsiktig – men utålmodig – hovedeier og styreleder. Slik vil det fortsatt være. Vårt samarbeid og vår relasjon er selvsagt ikke betinget av fysisk arbeidssted, skriver han.

2018: Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Kjell Inge Røkke fikk en litt annerledes bursdagsgave i form av en låt og en video produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen.
03:53
Publisert:

Røkkes skriver at ambisjonen hans er at fasen han nå går gjennom skal gagne både Aker og han selv.

– Jeg vil fortsette som den aktive eieren og styrelederen i årene som kommer. Samtidig er det naturlig at jeg etter hvert vurderer å tre ut av styret i flere av porteføljeselskapene. Jeg vil bruke mer av tiden og mine ressurser på filantropiske aktiviteter, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.