Johan Kristoffer Cappelen Stensrud, ble født i Trondheim i 1953. Det er som finansmann Stensrud er mest kjent.

Lørdag morgen døde Stensrud, 67 år gammel.

– Han vil bli sterkt savnet, som den kunnskapsrike og alltid annerledes tenkende entusiasten han var. Mange vil huske de livsvisdommer og betraktninger han delte, skriver familien i en pressemelding.

Sammen med Tor Dagfinn Veen og Åge K. Westbø grunnla han Skagenfondene i 1993 og ble fondenes første administrerende direktør.

Skagenfondene ble en formidabel suksess de neste tiårene med sterk vekst, takket være sterke avkastningstall. Stensrud ble ansiktet utad for fondet, frittalende og et yndet intervjuobjekt for pressen.

- Kristoffer var veldig utradisjonell

Investor Harald Espedal tok over som administrerende direktør i Skagenfondene i 2002 etter Kristoffer Stensrud. Han minnes Stensrud som svært kunnskapsrik, utradisjonell og inspirerende.

– Kristoffer var veldig utradisjonell finansmann. Han var opptatt av å se brede sammenhenger i samfunnet. Han hadde en veldig samfunnsinteresse og kunnskap som han brukte som finansmann. Kristoffer så tidlig muligheter, som utviklingen av verdipapirfondsbransjen og senere utviklingen av mikrobryggeritrenden. Han var også utradisjonell som person. Han hadde hestehale, gikk uten sokker i skoene og hadde løver utenfor inngangen til porteføljeavdelingen i Skagenfondene. Han trodde på feng shui og var overtroisk. Samtidig hadde han en stor vertikal kunnskap gjennom en evne til å bore seg ned i detaljer, som for eksempel noter i regnskapet. Kristoffer var utrolig engasjerende, både som person og å jobbe sammen med, sier Espedal.

Vekket nordmenns fondsinteresse

Stensrud sverget til de tre U-ene i sin forvaltningsfilosofi. Han lette etter undervurderte, underanalyserte og upopulære aksjer.

– Kristoffer var en markant og profilert person som i stor grad bidro til å vekke nordmenns interesse for sparing i verdipapirfond. Han hadde dyp innsikt og kunnskap ikke bare om det rent finansfaglige, men også innenfor en rekke andre fagområder. Hans penn var i tillegg gnistrende god. Den suksessen som han og Skagen oppnådde, også internasjonalt, inspirerte hele den norske fondsbransjen, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes Forening.

Skagenfondene ble i 2017 solgt til Storebrand etter flere år med svak avkastning i fondene.

Stensruds interessefelt begrenset seg ikke bare til finans og økonomiske størrelser. Han hadde et vidt interessefelt, fra historie til politikk og filosofi, og likte også på de områdene å ta kontrære standpunkt.

Stensrud var oppvokst i en hotellfamilie i Trondheim. Fra barnsben av deltok han i hotelldriften på Britannia. Gleden over et godt hotell glemte han aldri.

I de senere år har han sammen med kona Signe Anne Kleppa Stensrud bygget opp boutique-hotellet Eilert Smith i Stavanger som blant annet huser stjernerestauranten Re-naa.

I 2003 var Stensrud også svært sentral i oppbyggingen av bryggeriet Lervig som etter store investeringer også ble en stor økonomisk suksess for Stensrud-familien.

Kristoffer Stensrud etterlater seg kona Signe Anne Kleppa Stensrud, fire barn og tre barnebarn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.