Milliardæren og investorlegenden Jim Rogers, som i mange år har spådd ragnarok for verdens finansmarkeder, ser dystre fremtidsutsikter for USA og verden nå som Donald Trump er USAs president.  

I et intervju med nettstedet Finance News Network, som Rogers selv delte på Twitter torsdag, svarer han på spørsmål om at han forbereder seg på en «global finansiell kollaps» dersom Trump ikke holder det han lover og når han forventer at den kommer. 

– Det kommer an på Herr Trump, det kan skje i dag, sier han. 

Advarer mot handelskrig

Det er særlig Trumps proteksjonistiske handelspolitikk Rogers advarer mot. Den ferske presidenten har i lang tid kritisert handelspartnerne Kina og Mexico for at de selger billige varer til USA, og har truet med å innføre store importavgifter for å redusere det amerikanske handelsunderskuddet.

– Hvis Trump starter handelskriger kommer hele verden til å kollapse. Hvis han gjør andre ting – kutter skatter, bygger infrastruktur, henter penger tilbake til USA og fjerner reguleringer – vill markedene like det og fortsette å øke en stund. Men hvis han gjør alt det andre han har lovet, bør du være veldig bekymret, sier han.

Siden Trump vant valget har amerikanske aksjer skutt fart og nådd en rekke toppnivåer de siste ukene og månedene på Trumps løfter om skattereform, infrastrukturreform og å kutte reguleringer.

Rogers har også tidligere advart mot Trump og hans politikk, særlig knyttet til Trumps proteksjonistiske handelspolitikk og trusler om en handelskrig med blant annet Kina og Mexico. 

– Han ønsker virkelig en handelskrig. Dersom det skjer, selg alt, sa Rogers til nettstedet Marketwatch like etter at Trump ble president.

Den kjente investoren sier handelskriger alltid har vært katastrofale.

– Det fører til konkurser, og har ført til virkelige kriger, sier Rogers.

Anbefaler dollar og jordbruk

Han investerer nå i amerikanske dollar for å sikre seg mot urolige tider fremover, og anbefaler investeringer i jordbruk i tiden som kommer. 

– Hvis vi får kaos og krise er jordbruksyrket noe av det beste du kan gjøre. Jeg eier mange amerikanske dollar fordi jeg forventer problemer. Når alt kommer til alt er en gård den sikreste havnen. Jeg har ikke en gård fordi jeg ville vært en dårlig bonde, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ny transportplan med 131 milliarder kroner i bompenger – totalramme på 1.064 milliarder over tolv år
Regjeringen legger opp til å kreve inn 10,9 milliarder kroner hvert år i bompenger de neste tolv årene. Men bompengeandelen går ned. Regjeringspartiene er enige med KrF og Venstre om en ramme på 933 milliarder kroner i statlige midler i forslaget til
25:20
Publisert: