Investerte man i eiendom i Norge tidlig i 2016, satt man trolig igjen med en pen avkastning ved slutten av året. Boligprisene steg 10,1 prosent i 2016. Hadde du investert i eiendom på Island, der boligprisene steg med 14,7 prosent i gjennomsnitt i fjor, hadde man sittet igjen med enda mer.

Det gjorde Sigurdur Gardarsson (50) og Inger Elisabeth Langfeldt, og det betalte seg godt. Paret fra Hvalstad i Asker har gjennom sitt private investeringsselskap Sigel as tjent 67 millioner kroner på gevinster fra aksjer, obligasjoner og hytter på Island.

– Det er spennende tider med tanke på turistboomen vi har på Island. Det er mangel på eiendommer innenfor den sektoren, så jeg har posisjonert meg godt der, sier Gardarsson.

Solgte seg ut og satset alt på Island-hytter

Gardarsson flyttet til Norge for 35 år siden. Han utdannet seg i Sveits innenfor hotell- og servicenæringen og har jobbet i servicebransjen i 30 år. I 2011 gikk han sammen med tidligere kolleger og stiftet catering- og serviceselskapet 4service som siden har gått i pluss hvert eneste år og i fjor omsatte for 290 millioner kroner.

For et par år siden solgte han sin eierandel i 4service og satset alt på investeringsselskapet.

Det løftet resultatet til nye høyder. Gardarsson og Langfeldt har knapt hatt et resultat før skatt på over en million kroner tidligere. I 2015 gikk de i minus med 55.000 kroner. I fjor snudde de alt på hodet og banket inn et resultat på 67 millioner kroner, ifølge regnskapet til Sigel.

Gardarsson brauter ikke akkurat med resultatet, og sier at de tar det stille og rolig.

– Men dere går fra minus til 67 millioner i pluss. Det er jo veldig bra?

– Jada. Sånn er det, sier han og ler.

– Det går fra helvete til himmelen

I 2000 kjøpte han en stor eiendom og flere tomter på Island. Nå som Island har kommet seg etter finanskrisen som rammet landet knallhardt i 2009, har turistene begynt å strømme tilbake, ifølge Gardarsson.

– Det har vært mer behov for eiendom på Island. Prisutviklingen i Reykjavik har vært en av de sterkeste i verden, sier han.

Inntektene fra eiendomsutviklingen i Island strømmer inn gjennom datterselskapet Hrifunesskogar EHF som er registrert på Island. Men det er all grunn til å være forsiktig, mener islendingen.

– Eiendomsmarkedet på Island går fra helvete til himmelen, før det går ned igjen, så det går i bølger. Så vi kjører forsiktighetsprinsippet, sier han.

Tok ut seks millioner kroner

Restene av parets penger er plassert i obligasjoner og aksjer. Ifølge DNs aksjonærregister satt Gardarsson ved utgangen av 2016 på 18 millioner aksjer i 4 service Holding gjennom Sigel, tilsvarende 7,2 prosent av selskapet, men de har han solgt nå, ifølge ham selv.

Han satt også i store børsnoterte selskaper som Storebrand, Aker BP, Yara, Bakkafrost, Bank Norwegian og Schibsted, men med lilleputtbeholdninger uten særlig verdi.

Fremover er planen å ta det forsiktig.

– Oslo Børs har ikke vært så veldig sprek i det siste. Det blir fokus på eiendomsutvikling. Det har vært veldig bra utvikling i dagens marked på Island, sier Gardarsson, som sier at 2017 også har vært et bra år så langt.

Gardarsson og kona tok ut 6,3 millioner i utbytte fra Sigel i 2016. Resten skal forvaltes videre.(Vilkår)

Siv Jensen lager middag til kollegene sine
Omtrent en gang i uka lager finansminister Siv Jensen middag til kollegene sine. Hun liker å lage nye ting og mener oppskrifter er til for å brytes.
01:40
Publisert: