– Årgang 1946 var den mest barnerike i norsk historie. Barna som ble født det året, har nå passert 70 og har kanskje barn som enten ikke har råd til å overta eller har gode og trygge jobber som lege eller ingeniør, og dermed ikke er interessert, sier Roald Støle (62).

Han har i over 20 år, i stor grad alene, vært rådgiver for gründere av små og mellomstore bedrifter som er på jakt etter nye eiere. Nå har Able as i Kristiansand vokst til seks partnere og serverer et 2017-regnskap med solide marginer.

– Jeg mener vi er det største miljøet utenfor Oslo som kun jobber med eierskifter i SMB-markedet, sier Støle.

Som å selge huset uten visning

Støle fikk selskap av Jan Rune Andås (55) i 2013. Han kom fra entreprenørbransjen. Siden har Harald F. Andersen (58), med erfaring fra energi og industri, samt Dag Eftevaag (52) og Robert Ugland (44) kommet inn som partnere. Og i vinter gikk også Terje Gunnulfsen inn som partner. Han har lang erfaring fra it-bransjen, blant annet som toppsjef i it-serviceselskapet InfoCare og han er også styreleder i det børsnoterte byggevarekonsernet Byggma.

– Vår største konkurrent er utvilsomt gründere som prøver å selge selv. Da blir det gjerne en stor ubalanse mellom en kjøper som ofte har lang erfaring med oppkjøp og en gründer som selger for første gang i sitt liv, sier Støle.

Det er ikke bare alderen som gjør at mange gründere føler tiden er moden for salg.

– Noen trenger kapital og kompetanse for å løfte bedriften opp i en ny divisjon. Andre synes digitaliseringen skaper store utfordringer. Og så har du de dyktige håndverkerne som uten egentlig å ville det har endt opp som ledere i egen bedrift. Vi ser at disse gjerne vil selge og gå tilbake til å være håndverkere, sier daglig leder Andås.

Blant de større oppdragene selskapet har hatt, er salget av majoritetsposten i Sørlandets Caravansenter, nå Ferda as, til brødrene Kristian og Roger Adolfsen samt salget av møbelbedriften Bosvik i Risør til Otterlei-konsernet.

«Følelser og psykologi»

Jan Rune Andås trekker særlig frem stor aktivitet i bransjer som regnskap og barnehage som følge av økt konsolidering. Og for Able, som nådde omtrent 11 millioner i inntekter i fjor, blir det solid vekst også i år.

– Vi opplever, muligens på grunn av lav rente og et overopphetet aksjemarked, at vi blir oppringt med spørsmål om vi har noe interessant til salgs. Så langt i 2018 kan jeg si at vi aldri har hatt større interesse og antall pågående prosesser. Prognosene tilsier at det skjer 20.000 transaksjoner i dette markedet hvert år, der minst 50 prosent av aksjene finner ny eier. Så det er mye å ta av.

– Og dere forsyner dere av en del av salgssummen når bedriftene selges?

– Vi tar et fast beløp for tilrettelegging, verdivurdering samt for å analysere mulige kjøpere. Og så tar vi oss betalt når bedriften selges, ja. Men det kan ta lang tid. Det går typisk seks til ni måneder. Noen ganger tar det to år. Det er mye følelser og psykologi knyttet til slike salg. Det handler ikke bare om penger. Gründeren vil gjerne ikke selge til hvem som helst, sier Andås.

Nykommeren Terje Gunnulfsen, som eier en like stor andel av selskapet som de øvrige partnerne, har de siste syv årene pendlet til jobben som konsulent med base i Oslo.

– Det har nok gått litt under radaren at det finnes et såpass stort miljø her i Kristiansand. Jeg var ikke klar over det før vi ble enige om å slå våre pjalter sammen, sier han.

– Jeg synes det er imponerende det de har fått til. Det var det som trigget meg. Og så slipper jeg nå pendlingen, legger han til.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: