– Søndag får vi det som ofte trekkes frem som én av de største risikofaktorene for europeisk økonomi i år, nemlig det italienske parlamentsvalget, skriver seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets i en morgenrapport fredag.

Når italienerne skal velge ny nasjonalforsamling, ligger dagens sentrum-venstre-orienterte regjering med Det demokratiske partiet (PD) i spissen an til å miste makten.

Høyrepartiene Forza Italia, Lega Nord og Italias brødre utgjør den største alliansen, ifølge målingene. Samtidig er den populistiske Femstjernersbevegelsen det største partiet på målingene.

– Uoversiktlig

– Ikke overraskende ved et italiensk valg, er situasjonen uoversiktlig. Ingen av de tre blokkene ligger an til flertall ved de siste meningsmålingene, skriver Grangård.

Han mener det ikke er usannsynlig at «det ikke lykkes å komme til enighet om en større koalisjon med flertall, og at det derfor må utstedes nyvalg».

– Det er imidlertid ikke sikkert at usikkerhet etter valget vil være så skadelig for italiensk økonomi, skriver seniorøkonomen.

– For det første er italienerne vant til politisk ustabilitet, og for det andre har tilsvarende episoder i Nederland og Tyskland vist at det ikke trenger å være spesielt negativt, skriver han.

Ifølge meglerhuset tyder foreløpig alt på at markedene tar situasjonen «med knusende ro».

– Det er ingen grunn til å vente en regjering som vil gå for utmeldelse av hverken EU eller euroen. Det kanskje beste målet for markedets uro rundt situasjonen i Italia, er «spreaden» mellom italienske og tyske statsrenter. Siden det franske valget i fjor vår, har avstanden mellom den italienske og tyske statsrenten falt jevnt og trutt. Vi har heller ikke sett en vesentlig oppgang i år ettersom valget har trukket nærmere i tid, heller det motsatte, skriver Grangård.

Kjetil Wiedswang: Italias drømmevalg dnPlus

Sterk økonomi

DNB Markets anser valget i italia «som en risikofaktor for en forbigående svekkelse av euroen». I januar anslo meglerhuset en økonomisk vekst i eurosonen på 2,4 prosent i år.

– Når året er omme kan vi ha nådd en viktig milepæl: Normal kapasitetsutnyttelse, som tilsier en situasjon der økonomien ikke lenger er preget av ledige ressurser, skrev DNB Markets i sin halvårige konjunkturrapport «økonomiske utsikter»

– Tyskland, valutaunionens største økonomi, passerte denne milepælen allerede for tre år siden, men nå er den innen rekkevidde også for blant annet Frankrike, Italia og Spania, heter det i rapporten. (Vilkår)

Slik får du mer ut av trening på tredemølle
02:33
Publisert: