Den tidligere utenlandsproffen Morten Gamst Pedersen klarte å holde Tromsø IL unna nedrykksplass i Eliteserien i fjor, men sesongen var alt annet enn imponerende for fotballspillerens gjennombruddsklubb som endte på 11. plass.

Han imponerte derimot på børsen der han igjen traff blink i it-selskapet Itera, slik han har gjort år etter år.

«Gamst'n» har nettopp levert inn regnskapet til Gamst Invest as som viser at fotballspilleren fra Vadsø tjente 11 millioner kroner i fjor.

It-suksess

Verdien på Gamst Pedersens markedsbaserte aksjer steg i fjor fra 15 millioner kroner til 22 millioner kroner. Porteføljen strekker seg fra it, til shipping og til inkassovirksomhet.

År etter år har Tromsø-spilleren satset på det lille it-selskapet Itera, og nesten hvert år har det gitt uttelling. De siste tre årene har aksjen steget over 300 prosent, og hittil i år har den steget videre 40 prosent.

Det gir Morten Gamst Pedersen, som ikke har endret beholdningen i Itera betydelig siden årsskiftet, en papirgevinst på 5,5 millioner kroner i år – bare på Itera. Alle de andre av Pedersens børsnoterte investeringer, med unntak av B2Holding, har steget kraftig på børs i år. Dersom fotballspilleren ikke har kjøpt eller solgt betydelig, har han så langt en papirgevinst på 6,4 millioner kroner.

I år går det omtrent like bra for Pedersen på banen som det gjør på børsen. Tromsø holder seg på en komfortabel syvendeplass på tabellen, og selv om Gamst Pedersen kun har en nettkjenning så langt i sesongen, serverer han som sedvanlig målgivende pasninger i hopetall.

«Vi hører veldig lite på megler»

I 2004 ble Vadsø-gutten solgt til den daværende Premier League-klubben Blackburn for 1,5 millioner pund. Lønnsslippene ble høyere og året etter opprettet han investeringsselskapet Gamst Invest.

Han eier 80 prosent av selskapet, mens pappa Ernst Pedersen og onkel Olav Werner Pedersen eier ti prosent hver. Onkelen er også styreleder og kontaktperson for Gamst Invest, og forvalter samtidig pengene.

– Morten flyttet til Blackburn i 2004. Selskapet var en fin måte å samle pengene og få gjort noen fornuftige investeringer. Hverdagen der borte er trening fra morgenen av, og du kan ikke sitte i garderoben i Blackburn og deale aksjer, sier Olav Werner Pedersen.

Han har arbeidet med forvaltning i over 35 år, og jobbet sist i Gjensidige Kapitalforvaltning.

– Mye av investeringsstrategien går ut på å ikke gjøre noe dumt. Så får vi se hvor lenge det holder. Vi hører veldig lite på meglere og analytikere. Vi tror at når meldingene kommer ut, så er mye av gevinsten allerede tatt, sier Pedersen.

Han sier de forsøker å gå inn i selskaper som blant annet deler utbytte og ikke har gjeld.

Selv valgte de tre familiemedlemmene å ikke ta ut utbytte i fjor.

Satser ved sjøen

Privat har Gamst Pedersen også bygd opp en portefølje innenfor eiendom. I Tromsø eier han en sjønær leilighet i Lanesbukta, som ble kjøpt for 3.185.000 kroner i 2004. I Trondheim, hvor Gamst Pedersen spilte etter hjemkomsten fra profftiden i England og Tyrkia, sikret han seg i 2015 nok en sjønær leilighet, denne gangen med Nidelven som nærmeste nabo. Leiligheten ble kjøpt for 9.500.000 kroner.

I 2012 la han drøyt 17 millioner kroner på bordet for en leilighet på fasjonable Tjuvholmen. Totalt har fotballspilleren tatt opp lån på 25,65 millioner kroner for å sikre seg de tre leilighetene, mens kostprisen ligger nærmere 30 millioner kroner.(Vilkår)

– Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: