I april 2017 kom en da 21 år gammel mann i kontakt med selskapet Itrader via internett. Han skulle få trene på handel med valuta ved hjelp av lekepenger på deres plattformer. Et halvt år senere ble den unge mannen oppringt av en selger fra Itrader som ville ha ham til å investere i selskapet. I løpet av oktober 2017 investerte han 213.000 kroner for å handle med valuta. Etter press fra den unge gutten klarte han å få tilbake 77.000 kroner fra Itrader. Resten av pengene skulle imidlertid vise seg vanskelig å få igjen.

Dette kommer frem av en avgjørelse i Finansklagenemnda. Den unge mannen har klaget på banken sin, og mener Sparebanken Vest står ansvarlig. Han krever derfor at banken erstatter pengene han mener han har tapt. Banken har imidlertid motsatt seg dette, og krevd at den unge mannen må dokumentere at tapet ikke stammer fra den alminnelige risikoen ved å investere i valuta.

Finansklagenemnda valgte å avvise saken, og mener saken er bedre egnet for en domstol.

– Behandling av saken for domstolene vil gi muligheter for en bevisføring som ikke kan finne sted for Finansklagenemnda, skriver de i avgjørelsen.

«Oppringt 120 ganger»

Den unge gutten skal ha blitt utsatt for en aggressiv markedsføring. I løpet av en og halv måned i 2017 skal 21-åringen ha blitt oppringt av en rådgiver fra Itrader over 120 ganger.

– Klager forstås slik at investeringene skjedde mens han hadde selskapets rådgiver på telefonen eller i nær tilknytning til telefonsamtalene, står det i avgjørelsen fra Finansklagenemnda.

Den unge gutten mener imidlertid at selskapet har svindlet han for pengene.

– Selskapet har kun gjennomført fiktive handler og som angivelig gikk med fortjeneste. Klager ble utsatt for pågående markedsføring og sterkt press, hvilket førte til at han lot seg lure, står det i avgjørelsen.

Den unge mannen mener derfor han ikke har fått produktet han betalte for, og krever derfor at banken erstatter det innskutte beløpet.

Informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik mener imidlertid den unge mannen har et eget ansvar.

– Jeg har all sympati for at en kunde føler seg lurt etter å ha investert i denne typer produkter, men han har et ansvar selv. Om man ikke helt forstår investeringen, burde man holde seg unna, sier han.

Stanset transaksjonen

Sparebanken Vest stanset transaksjoner mellom selskapet og den unge mannen fra 12. oktober som følge av mistanke om svindel. Banken skal ha orientert om dette over telefon samme dag. På tross av dette gjennomførte 21-åringen flere transaksjoner til et lignende selskap. Belastninger til dette selskapet ble også stanset raskt av banken.

– I dette tilfellet var det et internasjonalt samarbeid der koden for dette brukerstedet ble flagget som svindel. Selskapet er lovlig, men i dette tilfellet valgte vi å stanse ytterligere transaksjoner til dette brukerstedet, sier Breivik som understreker at selskapet hadde autorisasjon fra lokale finansmyndigheter.

Informasjonssjefen forteller at dette ikke er en unik sak for banken.

– Vi har en jevn strøm av klager fra folk som har gjort investeringer som de angrer på. Hva slags type investeringsprodukt varierer imidlertid med tiden. Tidligere i år var det for eksempel flere som klaget på bitcoin-transaksjoner som ikke gikk igjennom. Folk som føler seg svindlet, har eksistert siden tidens morgen, men formen varierer.

«Betydelig risiko»

Itrader markedsfører seg selv som et ledende selskap for nett-trading på sine nettsider.

– Itrader har opparbeidet seg et suksessfylt rykte som har ledet til en stabil base med brukere over hele verden som gjør tusenvis av transaksjoner hver måned, står det på deres nettsider.

Selskapet, som har hovedkontor på Kypros, understreker på sine nettsider at det er betydelig risiko knyttet til valutahandel. Itrader har ikke besvart DNs henvendelser onsdag.

Informasjonssjefen i Sparebanken Vest har et klart råd til kunder som ønsker å tjene noen raske penger på nett-trading.

– Hvis du ikke forstår produktet du investerer i, hold deg langt vekk. Virker det for godt til å være sant, så det er som regel det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Delikat barbera
Chiara Boschis lager barbera med finesse.
01:24
Publisert: