Det norske it-selskapet Itslearning har levert nettplattformer for skoler og universiteter i 20 år. Siden oppstarten i Norge i 1999 har selskapet etablert datterselskaper i flere europeiske land og i USA.

Men de siste årene har det gått trått for det lille konsernet, som ikke har gått i pluss siden 2011 – den gang var driftsresultatet på syv millioner kroner. I 2018 ble driftsresultatet på minus 13 millioner kroner. Resultat før skatt endte på minus 16 millioner.

Til sammen har Itslearning og deres heleide datterselskaper i blant annet Tyskland, Frankrike, England, Sverige, Danmark og USA, gått med et samlet underskudd på 95 millioner kroner før betaling av skatt siden 2014. I de samme fire årene har administrerende direktør Arne Bergby i Itslearning hatt en samlet inntekt på 10,5 millioner kroner.

Bergby ønsker ikke å kommentere sin egen lønn og viser til at det er styret som avgjør den. I 2018 hadde Bergby en årslønn på 2,9 millioner kroner.

Har investert i USA og Kina

– Det går egentlig ikke så dårlig, det går faktisk ganske bra. Vi tjener godt med penger i Europa, og vi investerer i nye markeder, sier Bergby.

Han påpeker at underskuddet kommer av investeringer i USA og Kina, og at å bruke mye penger på å etablere seg i land utenfor Europa har vært en bevisst strategi i flere år.

Selskapet kjøpte også hovedkonkurrenten Fronter i 2015. Selskapet har fortsatt en del gjeldsposter stående etter dette kjøpet.

– Nå har vi greid å etablere oss i USA, så da vil kostnadene bli lavere der enn de var i etableringsfasen, sier Bergby.

Vil unngå røde tall i 2019

Itslearning har jobbet med et samarbeid med Google og Microsoft de siste årene. Bergby mener samarbeidet lover godt for fremtidsutsiktene.

– Google har en stor markedsandel i USA, og vi har en stor markedsandel i Europa. Sammen vil vi prøve å finne synergier for hverandre i disse markedene.

Samarbeidet med Google har vært i utviklingsfasen i nær to år, ifølge Bergby. Nå skal samarbeidet, som vil gjøre det mulig for Itslearnings læringsplattform å integrere Googles tjenester med sine egne og vice versa, være klart.

– Produktinvesteringene våre er fortsatt høye, men hvis alt går som planlagt vil vi få et positivt resultat i 2019, sier Berby. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.