Select-gründer Ivar Løge (84) tjente seg rik på postordre på 1970-tallet. Pengene har han pløyd inn i aksjemarkedet med stort hell, og i dag er han en av de største privatinvestorene i Norge.

Det ferske regnskapet for investorens investeringsselskap viser at verdipapirporteføljen vokste drøyt ti prosent gjennom fjoråret, til 827 millioner kroner ved årsskiftet. Til sammenligning steg Oslo Børs over 23 prosent i fjor.

Løge er likevel fornøyd, og viser til en aksjeavkastning på over 33 prosent i 2020.

– Man må se 2020 og 2021 under ett. Totalt for perioden synes jeg det gikk bra, sier Løge.

Løge investerer mest i globale aksjefond og norske enkeltaksjer. Aksjeandelen hans er på 60 prosent, mens han har 30 prosent i obligasjoner og ti prosent i eiendom. Totalt forvalter han rundt 1,3 milliarder kroner, dersom man inkluderer verdiene i hans veldedige stiftelse.

Så langt i år er den totale avkastningen negativ med rundt ni prosent, ifølge Løge.

– Det er dårligere enn det jeg er vant med, for å si det slik, men det kunne også vært mye verre. Jeg har gjort en del justeringer det siste året, der det viktigste har vært å vekte meg ned i globale vekstfond. Dette begynte jeg med i november, og prosessen ble fullført i januar, sier han.

– Ikke lønnsomt å prøve seg

Så langt i år har den brede, amerikanske aksjeindeksen S&P 500 hatt en nedgang på over 20 prosent, mens teknologitunge Nasdaq 100 har falt over 30 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs har falt over ti prosent fra «all-time high» i mai, og rundt fem prosent siden årsskiftet. Seneste tids nedgang er kommet etter økt frykt for en global resesjon, noe som alltid er dårlig nytt for aksjemarkedet.

Løge tør ikke spå om bunnen er nådd.

– Jeg vil ikke si jeg tror det, men jeg håper at det meste er gjort på Nasdaq. I dag ser vi at teknologiaksjene går relativt bedre enn sykliske aksjer, og hvis vi får en resesjon, er det sykliske aksjer som vil få det tøffest, sier Løge.

Sykliske aksjer er selskaper med inntjening som svinger sterkt i takt den økonomiske utviklingen, eller syklusen, i konjunkturene.

– Hva er den viktigste lærdommen du har tatt med deg fra urolige tider?

– Da jeg begynte som investor, trodde jeg at man kunne selge seg ut og komme inn igjen på lavere kurser når bjørnemarkedet var over, men nei. Forskningen støtter meg i at det ikke er lønnsomt å prøve på det, sier Løge, og legger til:

– Man skal selvfølgelig gjøre justeringer, men å gå ut av markedet og prøve å komme inn igjen på lavere kurser, det fungerer ikke. Man vet ikke når bunnen har vært før uker eller måneder etterpå, og den første fasen er veldig ofte veldig bratt.

Bryneguttene

Løge er, i likhet med fotballstjernen Erling Braut Haaland, oppvokst i Bryne. Begge har spilt for Brynes juniorlag – Haaland som spiss, Løge som høyre back. En annen ting de har til felles er at de er vinnerskaller med mye penger.

Haaland uttalte nylig at han alltid er litt nervøs før straffespark, men han mente også at dette er bra, fordi det holder ham skjerpet. Løge tenker likt, og mener budskapet kan overføres til finans.

– Hvis man ikke reagerer følelsesmessig på det som skjer i markedene nå, tror jeg ikke man er noen god investor. Det er litt som å si «tap og vinn med samme sinn». Hvis man har den innstillingen, da tror jeg ikke man gjør det noe bra i finansmarkedene. Man må føle det litt på kroppen, men samtidig prøve å holde hodet kaldt, sier Løge.

– Går det urolige markedet ut over nattesøvnen din?

– Nei, merkelig nok ikke. Jeg greier å gire meg ned på kveldstid før jeg skal sove. Hvis jeg sover dårlig, er det som regel ikke på grunn av børsen. Det er på dagtid jeg føler på uroen, sier Løge.

Sjekker børsen hver time

Løge forteller at han nå sjekker markedsdata mye oftere enn normalt.

– Jeg skulle ønske det var noen hverdager hvor det ikke var nødvendig å følge med så mye som man må nå. I normale tider går man ikke inn og sjekker børsen flere ganger i timen, sier Løge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.