I hele 2017 hadde ikke de amerikanske børsene en eneste dag med endringer over to prosent. Nå nærmer tallet for 2018 seg ti, og vi er bare i starten av april.

– Jeg har aldri sett markedet så urolig i hele min karriere, sier 88 år gamle Jack Bogle, som er gründer og tidligere toppsjef i fondsforvalteren Vanguard, til Cnbc.com.

Programlederen påpekte at han i karrieren har opplevd flere svært kraftige svingninger.

– Jeg har bare holdt på i 66 år, så jeg burde ikke overdrive betydningen. Men ja, jeg har sett to fall på 50 prosent, en 25 prosents nedgang på én dag, men jeg har aldri sett noe lignende før, sier han.

Opp og ned er like langt

Denne uken har svingningene vært spesielt store, begge veier. Uroen er mye drevet av vekslende frykt og håp i forbindelse med utsiktene til en handelskrig mellom USA og Kina. Onsdag falt markedet først rundt to prosent, før det steg kraftig og avsluttet opp rundt to prosent.

Men sett under ett har den siste uken vært helt flat for Dow Jones, med en oppgang i skrivende stund på 0,12 prosent siden avslutningen forrige fredag.

Bølgene har kommet tett i store deler av året så langt. S&P 500 har ifølge Cnbc.com hatt 26 bevegelser på over én prosent siden starten av året.

– Som en fortelling fortalt av en idiot

Bogle mener langsiktige investorer ikke bør la seg affektere. Han skriver om et Shakespeare-sitat fra Macbeth for å beskrive situasjonen.

– Disse daglige bevegelsene i markedet er som en fortelling fortalt av en idiot – full av bråk og sinne, men betyr ingenting. Denne handelen, denne volatiliteten er av interesse for spekulanter, men ikke interessant for langsiktige investorer, sier han.

Bogle tror noen langsiktige investorer lar seg stresse, og at de får betale dyrt for det.

– De ser dette og tror det er viktig. Hvis det er viktig for dem, og de får panikk i en stor markedsnedgang og kommer seg ut, så er de tapere, sier han.

Norske aksjeeksperter har kommet med lignende råd om å være forsiktig med å forsøke å time markedet. Mange taper på dette, blant annet fordi de kommer inn igjen for sent.(Vilkår)