Milliardæren og teknologigründeren Jack Ma gir fra seg kontrollen i Ant Group, det store finansteknologiselskapet som ble skilt ut fra internettgiganten Alibaba i 2014.

Det har siden i fjor sommer vært skrevet om at Ma lenge har planlagt å gi fra seg kontrollen. Han skal også ha blitt bedt om å kvitte seg med eierposter i medieselskaper, har Wall Street Journal tidligere skrevet.

Selv om Ma hverken sitter i Ant Group-ledelsen eller styret, er han blitt beskrevet som en altoverskyggende figur i selskapet. Gjennom et selskap han holder en «dominant posisjon i», har Ma eid rett over 50 prosent av aksjene i Ant Group.

Lørdag varsler Ant Group at aksjonærstrukturen brytes opp. Ma vil fortsatt ha stemmerett, men det vil også ni andre ledere og ansatte i Ant ha. Den tidligere ordningen der Ma dominerte selskapet vil dermed opphøre.

De ni sentrale personene kan stemme uavhengig av hverandre og Ma, og ingen aksjonær vil derfor alene eller sammen med en annen aksjonær kunne kontrollere Ant Group, opplyser selskapet selv.

De økonomiske interessene i selskapet vil forbli uforandret.

Trukket seg tilbake

Jack Ma har i stor grad trukket seg tilbake fra offentligheten etter at han i en tale i 2020 kritiserte kinesiske finansregulatoriske myndigheter. De siste årene har kinesiske myndigheter strammet grepet om teknologiselskapene i landet, blant annet Ant Group og det enorme Tencent. Det skal ha blitt innført regulering og restriksjoner for å begrense store teknologiselskapers makt, samt kontroll over brukerdata.

Jack Ma var en gang Kinas rikeste personer. Han grunnla internettgiganten Alibaba, som på sitt meste var verdt rundt 800 milliarder dollar og var med det Asias mest verdifulle selskap.

Satte ned foten

Ant Group, som ble skilt ut fra Alibaba, var i 2020 i ferd med å gjøre seg klar til børsnotering. Selskapet lå an til å bli verdt rundt 300 milliarder dollar.

Men, like før den planlagte børsnoteringen ved New York-børsen satte kinesiske myndigheter ned foten. Siden den gang har selskapet vært under press fra regulatoriske myndigheter og jobbet på spreng med en omorganisering av selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.