Det er britiske Sky News som skriver at bilselskapet Jaguar Land Rover – et selskap med om lag 38.000 ansatte – nå har bedt myndighetene om et lån på godt over én milliard pund, som tilsvarer 12,2 milliarder kroner.

Lånet skal hjelpe selskapet å holde seg flytende under koronakrisen.

Selskapet selv har ikke bekreftet summen, men sier at de er i pågående diskusjoner med regjeringen om en rekke saker som omhandler koronakrisen.

Ifølge Sky viser salgstall fra Jaguar Land Rovers fjerde kvartal i det avvikende regnskapsåret som avsluttes 31. mars en salgsnedgang på 31 prosent, til 110.000 solgte biler.

Sky skriver at selskapets eierskap kan komplisere låneforespørselen. Selskapet er nemlig eid av indiske Tata Motors. På den andre siden anses selskapet som livsviktig for Storbritannias industrielle produksjonskapasitet.

Bilselskaper i krise verden over

Bilselskaper er blant de mange bransjene som er hardt rammet av koronapandemien. DN skrev i april at nybilsalget ikke har vært lavere siden finanskrisen, som følge av koronaviruset, og flere selskaper ligger i dag skadeskutte.

Her i Norge har for eksempel bildelselskapet Kongsberg Automotive stupt på børsen, særlig etter at selskapet hentet inn penger i en kriseemisjon.

I USA har General Motors og Fiat Chrysler rapporter om et fall i salget på henholdsvis syv og ti prosent. Mens både S&P og Moody's har nedgradert kredittratingen til Ford.

Bilutleieselskap konkurs

Natt til lørdag ble det også klart at Hertz Global Holdings, og flere av underselskapene i USA og Canada søker konkursbeskyttelse etter at det fredag ikke ble enighet med kreditorene om en forlengelse av lånevilkårene. Konkursen vil imidlertid ikke ramme virksomhetens drift i Europa, Australia eller New Zealand med det første. I Norge er det First Rent a Car Norway as som eier franchiserettighetene til Hertz. I en pressemelding skriver selskapet at prosessen i USA ikke påvirker den norske driften.

– Nå starter prosessen med en omstrukturering etter amerikansk lov, hvor man prøver å finne lønnsomme løsninger for fremtiden. Hverken den norske virksomheten eller de nordiske landene er berørt av det som foregår i USA akkurat nå, sier Hertz Norges administrerende direktør Trygve Simonsen i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.