Investor Jan Haudemann-Andersen har vært på eiersiden i quiz- og læringsselskapet Kahoot i mange år, også før selskapet gikk på børs i 2019. Gjennom selskapene Datum as, Datum Invest og Datum Finans er milliardæren i dag tredje største aksjonær med aksjer til en verdi av 930 millioner kroner.
Haudemann-Andersen har solgt seg ned i flere omganger, blant annet i juni i fjor, da han solgte 12 millioner Kahoot-aksjer for rundt 700 millioner kroner. Datum-sjef Harald Arnet forklarte den gang at nedsalget ble gjennomført for å «frigjøre likviditet til andre investeringer». I etterkant kjøpte Datum seg noe opp igjen i selskapet.
Siden februar har Haudemann-Andersen sittet mer eller mindre i ro i Kahoot, men ifølge aksjonærtjenesten Holdings solgte han i forrige uke over 2,3 millioner aksjer i tre omganger.
Basert på de volumvektede gjennomsnittskursene, ser Haudemann-Andersen ut til å ha solgt for 50 millioner kroner. I teorien kan aksjene også være lånt ut til shortsalg.
Hverken Haudemann-Andersen eller Arnet har besvart DNs henvendelser.
Bloomberg: Storaksjonær vil øke
Etter at Datum-sjef Harald Arnet gikk av som styreleder i selskapet i fjor sommer, regnes ikke Haudemann-Andersen lenger som innsider i selskapet, og må derfor ikke børsmelde aksjesalg. Investoren sitter på 7,4 prosent av aksjene i Kahoot, så det er et stykke igjen til flaggegrensen på fem prosent.
Kahoot-aksjen har de to siste ukene steget rundt 40 prosent, blant annet som følge av at amerikanske inflasjonstall viste seg lavere enn ventet.
Onsdag beveget Kahoot-aksjen seg lenge sidelengs, men like etter 14.30 steg kursen brått og plutselig, på det meste rundt 15 prosent, før hele oppgangen ble reversert. Aksjen endte dagen helt flatt, men Kahoot ble Børsens nest mest omsatte aksje bak Equinor.
Venturekapitalselskapet General Atlantic, som er største eier i Kahoot, vurderer alternativer for å øke eierskapet i selskapet, noe som kan innebære et bud. Det er Bloomberg som melder dette, med henvisning til anonyme kilder.
General Atlantic kjøpte Softbanks 74 millioner aksjer for rundt to måneder siden, og sitter dermed med 15 prosent av utestående aksjer. Ifølge Bloombergs kilder er General Atlantics mål å sikre seg kontroll over selskapet, men det skal ikke ønske å forhaste seg.
Filleristet
Markedet responderte i september godt på nyheten om at General Atlantic kjøpte seg inn i selskapet, og det samme gjorde Haudemann-Andersens team. Datum-sjef Arnet pekte overfor Finansavisen på General Atlantics kompetanse innen blant annet utdanningsteknologi.
– Vi vil nok se en betydelig mer aktiv eier enn det man har opplevd med Softbank det siste året, sa Arnet.
Kahoot var et av de virkelige symbolene på den pandemidrevne oppgangen på Børsen. Nullrenter og andre økonomiske støttetiltak fra verdens sentralbanker var med på å drive Kahoot og andre tek-aksjer til himmels, men årets bratte renteoppgang har medført en brutal reversering. Fra toppnoteringen på 132 kroner har aksjen falt over 80 prosent.
Kahoot er Haudemann-Andersens nest største aksjepost, kun slått av Nykode Therapeutics, der han eier aksjer for 1,26 milliarder kroner. Også Nykode er blitt filleristet på børs i 2022, med en nedgang på rundt 60 prosent siden årsskiftet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.