Milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen tjente 119 millioner kroner i fjor gjennom sine fire selskaper Datum, Trojan, Hopsborg og Datum Invest. I tillegg kom skatteinntekter på tre millioner.

Dermed slår investoren tilbake etter det han selv karakteriserte som et «uvanlig svakt» 2017, da han røk på et tap på 158 millioner.

Gevinsten trolig større

En av milliardærens største investeringer var den børsnoterte entreprenøren NRC, som hadde en voldsom børsoppgang før aksjen ble rammet av børsfallet i fjor høst. Likevel endte aksjen opp over 15 prosent i løpet av fjoråret, og bidro dermed til en pen gevinst for Haudemann-Andersen.

I tillegg har han gått inn stort i både spillselskapet Kahoot! og vaksineutvikleren Vaccibody.

– Selskapene har ved utgangen av 2018 investert i flere selskaper som ikke er børsnoterte. Dette gjelder blant andre Kahoot! as og Vaccibody as. Urealisert verdistigning på disse investeringer er ikke inntektsført i selskapenes regnskaper, ifølge en pressemelding.

Haudemann-Andersen har vært inne i Kahoot lenge, og gikk inn med ytterligere 18 millioner kroner i fjor høst.

Investoren eier 13,7 prosent av aksjene i spillselskapet, en aksjepost som i dag er verdt rundt 350 millioner kroner.

Han sitter på en aksjepost som utgjør drøye åtte prosent av Vaccibody, men hvor mye denne posten er verdt er uklart, da aksjen hverken er notert på børsen eller i gråmarkedet.

Aksjeposten hans i minilageret Self Storage Group har også kastet av seg, men her har ikke milliardæren investert de store pengene.

I tillegg sitter han på 22 prosent av aksjene i Resett.

Går inn i bolig

Haudemann-Andersen har ganske mye av verdiene sine investert på børs. Av en egenkapital på drøyt 1,4 milliarder, er 823 millioner kroner investert i aksjer og derivater.

310 millioner har han plassert i pengemarkedsfond, mens han har 185 millioner kroner i banken.

Tirsdag ble det klart at milliardæren går inn med 50 millioner kroner i selskapet Bane Bolig, som er Alfred Ydstebøs nye satsing.

Base Bolig er et datterselskap av Base Gruppen som kontrolleres i sin helhet av Alfred Ydstebø og hans familie. Etter emisjonen på 110 millioner kroner prises Base Bolig til 470 millioner kroner.

Selskapet jobber med en rekke boligprosjekter i Stavanger-området. Med Oslo-investorene på eiersiden legger ikke Ydstebø skjul på at Oslo også er et satsingsområde noe lenger frem i tid. Eiersitsen og ekspansjonsplaner gjør at en børsnotering også kan bli aktuelt.

– Men i dag er vi for små for det, sier Ydstebø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.