Mandag morgen kom nyheten om at Norwegian selger aksjene sine i Bank Norwegian-eier Norwegian Finans Holding (Nofi). Norwegian selger hele aksjeposten i forbrukslånsbanken for 2,218 milliarder kroner. Aksjene selges til kurs 68 kroner, som impliserer en premie for Norwegian på 15,4 prosent, basert på sluttkurs fredag forrige uke.

– Norwegian trenger cash. De har stort gjeldsforfall i desember. Det er sånn med gjeld at det er noe som må innfris. Nå får de inn en snau milliard, sier investor Jan Petter Sissener.

«Billigsalg»

Fondet Sissener Canopus eier 1,5 millioner aksjer i Norwegian, og er dermed en av de største aksjonærene i selskapet. På tross av at salget av Bank Norwegian-aksjene er på 2,2 milliarder kroner, får ikke flyselskapet inn alt dette som kontantstrøm. Det er nemlig pant i deler av aksjene.

– Vi har en kredittfasilitet som har pant i disse aksjene, så derfor blir ikke hele provenyet en kontanteffekt, siden noe går til å nedbetale fasiliteten. Deretter kommer det 400 millioner kroner til når transaksjonen er godkjent av regulatoriske myndigheter. Totalt vil det gi nesten én milliard i kontanteffekt for selskapet, som er vesentlig for oss, sier strategidirektør Tore Østby i Norwegian til TDN Direkt.

Kjøperen av Norwegian-aksjene er oppkjøpsfondet Nordic Capital Fund og den finske finansgiganten Sampo, som eier forsikringsgiganten If og er hovedeier i Nordea.

Sissener mener kjøperne har større grunn enn Norwegian til å være fornøyd med salget.

– Dette er nok en bedre pris for kjøper enn selger. Alle har jo et rødt kort (Bank Norwegians kredittkort, red.anm.). Der har de over én million kunder. Dette er et billigsalg slik jeg opplever det. Det er mulig Norwegian ikke hadde tid til å vente til å selge hele banken. Må man selge så må man selge.

Bank Norwegian er Norges største aktør innen forbrukslån og fikk et overskudd før skatt i årets andre kvartal på 633,4 millioner kroner. I samme periode i fjor var overskuddet på 643,8 millioner kroner før skatt. Norwegian-direktør Østby sier at salget var til en fornuftig pris. På spørsmål om salget gjøres for innfri obligasjonslånet som forfaller, svarte Østby slik til DN tidligere mandag:

– Ikke spesifikt, men dette er en del av at man vi vil fokusere på lønnsomheten. Dette er også med på å bedre likviditeten.

Stiger på børs

Etter salget steg både Norwegian og Norwegian Finans Holding markant. Flyselskapet har imidlertid falt noe tilbake, og er mandag opp rundt fem prosent.

– Markedet reagerer positivt på salget?

– Det er ikke så rart at markedet reagerer positivt på salget. Dette reduserer muligheten for at Norwegian må ut i markedet å hente penger. Mange investorer er nok lettet over det, sier Sissener.

Etter at den britiske flykjempen IAG trakk sitt bud på selskapet i vinter, har Norwegian slitt med en enorm gjeld og en stadig krympende egenkapital. Norwegian hentet i mars tre milliarder kroner i frisk kapital, men trenger flere nye milliarder for å betale tilbake et obligasjonslån på 250 millioner euro (2,5 milliarder kroner) som forfaller i desember.

– Hvor høyt må kursen før dere vurderer å selge?

– Vi får se hvordan dette utvikler seg frem mot 11. desember. De kommer nok til å refinansiere obligasjonslånet før det. Presentasjonen av resultatene for tredje kvartal blir spennende. Vi må opp i 50–60 kroner per aksje før det blir aktuelt å selge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.