En fersk aksjonærliste som ble tilgjengelig mandag morgen viser at fondet Sissener Canopus i forrige uke solgte drøyt 506.600 aksjer i Norwegian. Gitt en kurs på rundt 31 kroner per aksje betyr dette at forvalter Jan Petter Sissener solgte Norwegian-aksjer verdt 15,7 millioner kroner.

– Etter at selskapet ut av det blå foreslo å skyve på gjelden sin har vi redusert eksponeringen noe. Aksjen er å anse som en opsjon og selv om løpetiden kanskje blir lengre har risikoen økt, skriver Sissener i en kommentar til DN.

På forsommeren satt Sissener-fondet på rundt 1,5 millioner Norwegian-aksjer, men beholdningen er nå nede i drøyt 893.000 aksjer, ifølge den ferske aksjonærutskriften.

Aksjonærlisten oppdateres med tre dagers tidsetterslep, så eventuelle handler gjennomført de tre siste handelsdagene i forrige uke reflekteres ikke.

Til DN sier Sissener at han har «røft halvert» fondets aksjepost i Norwegian, noe som indikerer at forvalteren fortsatte sitt nedsalg gjennom hele uken.

Ba om betalingsutsettelse

Forrige mandag måtte flyselskapet Norwegian krype til korset og be eieren av to store obligasjonslån om å få utsette forfallet med rundt to år. Norwegian sliter med å fremskaffe tilstrekkelig kapital til å betale tilbake de to lånene på til sammen 3,4 milliarder kroner. Det første lånet forfaller allerede i desember, mens det andre skal betales neste år.

For å sukre pillen tilbød Norwegian obligasjonseieren økt sikkerhet ved å gi dem pant i selskapets landingsrettigheter ved Gatwick-flyplassen i London.

Fungerende Norwegian-sjef Geir Karlsen venter nå i spenning på obligasjonseierens dom over forlaget. En av de største enkelteierne i lånet som forfaller i desember, forvalter Jan Petter Sissener og hans fond Sissener Canopus, slo før helgen fast at de var svært skeptisk til planen.

Ønsket stor emisjon

Til DN sa den erfarne finansmannen at han mener Norwegians plan ikke adresserer den viktigste utfordringen selskapet står overfor.

– Det som er feilen i Norwegian er kapitalstrukturen med for mye gjeld og for lite egenkapital. Det må man gjøre noe med, sa Sissener til DN.

Han mener derfor at en løsning må inkluderer en kraftig styrking av balansen gjennom kapitalinnskudd fra aksjonærene eller konvertering av gjeld.

– Vi skulle gjerne sett en større emisjon som rettet opp i balansen en gang for alle, sa Sissener.

For øvrig viser mandagens ferske aksjonærliste at en nominee-konto hos Bank of New York Mellon solgte rundt 674.000 Norwegian-aksjer i forrige uke, mens fondet DNB Norge kjøpte 330.000 aksjer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.