Til helgen fester og jubilerer investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener i Sør-Frankrike, der han feirer 40 års bryllupsdag med konen Helle, sammen med nær 200 venner.

Mens livet smiler privat, ser investoren Sissener mye mørkere på situasjonen i markedene.

I sin månedsrapport for mai peker Sissener på handelskrigen mellom verdens to ledende økonomiske stormakter, USA og Kina, som hovedårsaken til uroen og pessimismen i markedene.

«Forventningene i markedet om en snarlig og minnelig avklaring på handelskonflikten ble brutalt endevendt til frykt for gjensidig opptrapping av handelskrigen med Kinas motsvar som viser vilje til konfrontasjon. Denne politikken er ikke lenger bare støy, men har realøkonomiske konsekvenser», skriver Sissener.

Dette har slått direkte inn på børsene, noe Sissener har tatt konsekvensen av og solgt seg kraftig ned i aksjer. Den gjennomsnittlige aksjevektingen i Sisseners fond Canopus er tatt ned fra 47 prosent i april til 37 prosent i mai.

Tjener på Tesla-fall

Sissener-fondet har i mai tjent mest på det tyske eiendomsselskapet Grand City Properties. På en god annenplass kommer den amerikanske elbil- og batteriprodusenten Tesla.

Shortposisjonen i Tesla gjør at Canopus tjener penger på at aksjekursen i Tesla faller, noe den har gjort til gagns. Bare i mai falt Tesla-aksjen med 22,43 prosent, og så langt i år er Tesla ned rundt 40 prosent.

Sissener tror Tesla-nedturen vil fortsette på grunn av dårlig inntjening, høy gjeld og stadig forverret konkurransesituasjon nå som de store globale bilprodusentene kommer med stadig flere og bedre elbiler.

Solenergiselskapet Scatec Solar var i mai tredje beste bidragsyter for Sissener.

Rekyl for Storebrand

Finansselskapene Storebrand og Prudential bidro i mai mest på den negative siden, etter det brede fallet i verdens finansmarkeder. Dette skjer etter at de to selskapene steg kraftig i april.

Storebrand og Prudential er blant de største posisjonene i Canopus, og bevegelser her får derfor store følger.

Elkem trakk også kraftig ned på grunn av lavere priser på silisium i Kina, og generell frykt for opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina.

Sissener Canopus falt med 2,54 prosent i mai. Til sammenligning falt Oslo Børs med 3,43 prosent, og det globale aksjemarkedet falt med 5,69 prosent (MSCI World Index).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.