– Det kommer til å bli dyrt å være i energiselskaper. Nå finnes det også rene energiselskaper, men i en usikker verden er det bedre å følge flyten av penger enn det som kanskje er en billigere aksje.

Det sier forvalter Jan Petter Sissener til DN.

Fondet hans, Sissener Canopus, er aksjonærer i en rekke børsnoterte selskap både i Norge og utlandet. Av den ferske månedsrapporten går det frem at fondet fikk en avkastning på 3,2 prosent i juni, den beste juni-måneden siden fondets oppstart i 2012.

I rapporten går det også frem at det nå skal rette blikket mer mot såkalte ESG-aksjer, altså selskap med en miljøvennlig og bærekraftig profil. ESG er en forkortelse for «Environmental, Social and Governance», og kan oversettes til miljø, sosiale forhold og god selskapsstyring.

– Er dette et signal om en fullstendig dreining av porteføljen?

– Nei, vi kommer bare til å vekte annerledes. Every dog has its day, sier Sissener, og legger til:

– Hovedsaken er at det er en lovendring på gang der forvaltere blir bedømt etter hvor mye vekting fondet har mot bærekraft. For eksempel vil et selskap som Scatec Solar gi masse «cred», mens våpen eller fullkraft-selskap vil ha motsatt effekt. Lovendringen er vedtatt og trer i kraft i mars neste år, og det tror vi kommer til å drive pengestrømmen. Vi kommer til å gå inn i selskap og fond med høy rating innen bærekraft, og jobber med å finne de beste casene.

Ser en trend

Forvalteren forteller at de allerede har sikret seg posisjoner i italienske Enel, et multinasjonalt energiselskap innen produksjon og distribusjon av elektrisitet og naturgass, det spanske energiselskapet Iberdrola og vannindustriselskapet Energy Recovery i USA. I tillegg sitter Sissener Canopus på aksjer i det norske solenergiselskapet Scatec Solar og portugisiske EDP.

På spørsmål om det er noen flere ESG-aksjer på Oslo Børs Sissener har siktet seg inn på, svarer forvalteren at det er tynt. Han trekker frem hydrogenselskapet Nel, som han mener er «helt fjernt priset».

Selskapet har de siste ukene og månedene vært Oslo Børs' mest omsatte aksje, og har en markedsverdi på rett under 30 milliarder kroner. Selskapet har imidlertid til gode å tjene penger, og har hatt negativt driftsresultat hvert år siden 2011.

– Jeg har mine tvil om at Nel klarer å forsvare markedsverdien, man må på et eller annet vis klare å tjene penger. Foreløpig er de et stykke unna, sier Sissener, som kaller Nel-aksjen for en konseptaksje.

– Det er sånn når man ikke har betydelige inntekter eller bunnlinje, mener han.

– Er ESG-aksjer for høyt priset på Oslo Børs?

– Ja, det er en trend, sier forvalteren.

Per i dag består porteføljen til Sissener av oljeaksjer som Aker BP, Aker, Total, Subsea 7 og Schlumberger. Fondet har i tillegg en shortposisjon på Equinor. Forvalteren opplyser at disse utgjør en «meget lav andel» av porteføljen, sammenlignet med ESG-aksjene.

«Prisingen i markedet er feil»

Av positive bidrag til Sissener Canopus' oppgang i juni trekker Sissener frem Kongsberg Automotive og Aker BP, i tillegg til forsikringsselskapet Prudential, nevnte Scatec Solar og it-selskapet Nordic Semiconductor.

Sissener tok som kjent del i emisjonen i bildelprodusenten Kongsberg Automotive, hvor investorene som deltok fikk kjøpe nye aksjer til ti øre stykket.

Siden starten av måneden har aksjen falt rett over 77 prosent, men den har fortsatt vært omsatt til godt over tegningskursen på ti øre. Tirsdag formiddag omsettes aksjen til kurs 0,13 kroner. Oljeselskapet Aker BP har steget rett over 19 prosent i juni.

Om den siste tids utvikling i Kongsberg Automotive sier Sissener følgende:

– De jobbet lenge med å få tak i penger, og greide det til ti øre. Det som er feil er imidlertid ikke tegningskursen, den har jeg ingen problemer med, men prisingen i markedet som var på 50 øre i etterkant. Det er rart at markedet ikke følger med. Man så det samme i Norwegian da emisjonskursen var satt lavere enn aksjekursen på børs. Folk kan ikke sitte og «daytrade» uten å følge med på nyhetsbildet, mener forvalteren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.