En kursoppgang på nær 40 prosent for Tesla-aksjen så langt i år har gjort investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener høydesyk.
Nå satser Sissener 50 millioner kroner på at kursen skal falle.
– Selv om man kan si at de tradisjonelle bilprodusentene har sovet litt i timen, vil Mercedes, BMW og Jaguar raskt ta igjen Tesla, sier Sissener til Dagens Næringsliv.
Tesla leverte 25.000 nye elbiler i årets første tre måneder, 1000 flere enn ventet. Markedet svarte med å sende aksjen opp syv prosent til ny toppnotering, mens Tesla-sjef Elon Musk latterliggjorde dem som hadde spekulert på kursfall.
«Ikke på greip»
Sissener mener det er liten grunn til å juble.
Tesla er priset til 16 millioner kroner per bil de leverte i perioden og fire millioner kroner per solgte bil, ifølge forvalteren. Selskapet, som fortsatt ikke tjener penger, prises derimot på linje med bilprodusenter som tjener gode penger, som Ford.
Dermed må Tesla selge uhorvelig mange biler og tjene syv milliarder dollar neste år for å regnes hjem, påpeker forvalteren.
– Det henger ikke på greip. Så sier man at denne gang er det annerledes. Men historien viser at det ofte ikke er så annerledes, og på sikt vil Tesla være en bilprodusent som alle andre, sier Sissener.
«Våkner»
Tesla er likevel ikke kun en elbilprodusent, men også en batteriprodusent. Etter fusjonen med SolarCity, der Musk i forkant var styreleder og en hovedaksjonær, er Tesla også en tilbyder av solenergi- og -energilagringstjenester.
Morgan Stanley, som lenge har hatt et hat-elsk-forhold til Tesla, sa onsdag at investorene de snakker med nå har begynt å innse Teslas virkelige potensial.
Analytiker Adam Jonas mener investoren i økende grad ser på Tesla som et transport/infrastrukturselskap, ikke en ren elbilprodusent, ifølge The Wall Street Journals Marketwatch.
«Markedene som Teslas økosystem potensielt henvender seg mot inkluderer et personbilmarked på 10.000 milliarder dollar, et 1000-milliarderdollar logistikkmarked, et 2000-3000 milliarder dollar energimarked og et potensielt marked på flere titusen milliarder dollar i de 600 milliarder timene som forbrukerne bruker i bilene sine i form av innholdsleveranser og datatrafikk», skriver Jonas i en oppdatering.
Ved forrige toppnotering for Tesla-aksjen, i september i fjor, var det få investorer som så på aksjen i slike termer, ifølge analytikeren.
«Vi er ganske overrasket over det siste bykset i Teslas aksjekurs til over 300 dollar så raskt – slik er kraften til tekniske faktorer over fundamentale drivere», påpeker Morgan Stanley-analytikeren som har en kjøpsanbefaling med kursmål 305 dollar.
«Bilsalget toppet»
Sissener er ikke overbevist.
Av sitt fond Sissener Canopus på to milliarder kroner, har han tatt, i hans øyne, et lite veddemål på 46 millioner kroner (2,3 prosent av fondet) på at aksjen vil falle. Selv om han har tro på Tesla, er det fortsatt en «konseptaksje» som er blitt for dyr, mener han.
– Vi tror at vi skal få kjøpt tilbake aksjene billigere, sier Sissener.
Han vektlegger heller ikke Teslas superladernettverk og påpeker at det å lade en elbil er «ganske standard». De store bilprodusentene vil også raskt spise seg inn på Teslas konkurranseforsprang, og de har også langt bedre utbygde service- og distribusjonsnett, ifølge Sissener.
– Er dere da investert i noen av de tradisjonelle bilprodusentene?
– Nei, vi er ikke det. Vi tror bilsalget har peaket (toppet seg, red.anm.) og at vi har sett peak earnings, sier forvalteren.
Tesla-aksjen er opp 38,5 prosent så langt i år, og sluttet til 296 dollar per aksje på Nasdaq-børsen onsdag. Det priser selskapet til 48,3 milliarder dollar. Det er over fire milliarder dollar mer enn Ford Motors.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.