Forvalter Jan Petter Sissener og hans fond Sissener Canopus er blant annet kjent for sine shortposisjoner. Altså vedder han på at en aksje skal falle på børs.

I starten av mars, da store deler av USA begynte nedstengningen av landet for å hindre ytterligere koronasmitte, gikk det hardt utover Walt Disney. Selskapet måtte stenge Disneyland i California, og etter hvert Disney World i Florida. Før det hadde parkene i Asia også stengt på grunn av viruset.

Det førte til et børsstup for selskapet, som falt nesten 40 prosent på børs mellom slutten av feb

Jan Petter Sissener
Jan Petter Sissener (Foto: Fartein Rudjord)

ruar og slutten av mars. Sissener og hans fond lastet dermed opp i shortposisjoner i selskapet i begynnelsen av mars.

Men siden aksjen traff bunnen i slutten av mars, har den steget mer enn 20 prosent. Det har gitt Sissener Canopus et papirtap på fire millioner kroner i april, ifølge Sissener selv.

– Det er overraskende at aksjen har gått så bra. Det vi nok undervurderte var hvor mange abonnenter de kom til å få på den nye strømmetjenesten (Disney Plus, red.anm.), sier Sissener til DN.

Det skal samtidig sies at shortposisjonen har gitt en pen avkastning for fondet, totalt sett. Ifølge forvalteren har fondet nemlig en papirgevinst på 9,5 millioner kroner på Disney-shorten siden de lastet opp i starten av mars. Selskapet la frem kvartalstall mandag denne uken, og endte ned to prosent for dagen.

Sissener sier at fondet har shortet aksjen opp til kurs 120 dollar. Før åpning på Wall Street fredag er kursen på 100,57 dollar, og stiger litt over 2,5 prosent i førhandelen.

Skeptisk

På spørsmål om hva han tror om aksjen fremover, sier Sissener følgende:

– Det vil ta tid før parkene åpner igjen, og da handler det om to ting: om parkene åpner, og gitt at de åpner, vil folk da besøke dem like mye som før?, spør han.

– Tenker dere å kvitte dere med posisjonen nå?

– Det er ikke en short vi har på lang sikt, men vi er kanskje litt mer skeptiske enn markedet på utsiktene til når det er tilbake til normalen, sier Sissener.

Av Sissener Canopus' ferske månedsrapport for april går det frem at fondet hadde en avkastning på 3,58 prosent i april, mye takket være positive bidrag fra Storebrand og Europris. Selskapene steg henholdsvis 23,11 prosent og 30,43 prosent på børs i april.

Europris la sent i april frem resultater for første kvartal som knuste forventningene.

I rapporten skriver fondet at de tolker den siste tids oppgang i aksjemarkedene som et tegn på usikkerhet blant investorer om hvilken form gjeninnhentingen av koronaviruset vil ta.

– Så langt er oppgangen i aksjemarkedet mer et resultat av at frykten for systemkrise og langvarig resesjon er svekket, og ikke relatert til økonomisk vekst. Aksjemarkedet vil fremover vende tilbake til realiteten av realøkonomisk vekst og selskapsinntjening, heter det i rapporten.

Kjent Tesla-shorter

Sissener har lenge vært kjent som en av Norges mest kjente Tesla-shortere. I januar fikk fondet hans et papirtap på 42 millioner kroner etter at aksjen skjøt til værs på børs. På et tidspunkt var aksjen verdt over 900 dollar stykket.

I april opplyser Sissener at papirtapet på Tesla-shorten endte på to millioner dollar, drøyt 20 millioner kroner.

– Vi tror tyngdekraften vil virke til slutt her også, og vi har put-options som varer en stund til. Da kursen var nede i 350 dollar for en drøy måned siden satt vi med en betydelig gevinst, påpeker Sissener.

Tesla har steget mer enn 120 prosent på børs siden i fjor høst, men aksjen har de siste månedene opplevd store svingninger i likhet med resten av markedet. Tidligere denne uken gikk toppsjef Elon Musk ut på Twitter og sa han mente at aksjekursen var for høy. Det fikk aksjonærene til å rase i kommentarfeltet, og aksjen stupte nesten umiddelbart på meldingen. Før åpning fredag er kursen på 780,04 og stiger 1,66 prosent i førhandelen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.