Forvalter Jan Petter Sissener samlet onsdag investorer og kunder på Theatersalen i andre etasje på Hotel Continental i Oslo for å snakke om finansmarkedene og fortelle om sine gamle og nye fond. Kanskje trengte også noen av andelseierne i Sisseners fond forsikringer om at pengene er trygge.

– Det er slutt på de billige pengene, nå tror jeg vi er midt i en korreksjon, men vi nærmer oss slutten av den. Vi er ikke på vei inn i en resesjon, sier Sissener.

Det har vært noen urolige måneder på verdens børser. Det tok en ny vending mandag da rentekurven i USA ble negativ for første gang siden før finanskrisen i 2008.

Når rentekurven blir negativ, betyr det at de korte toårige statsrentene er høyere enn de lange femårige og tiårige statsrentene. Med andre ord tror rentemarkedet at renten vil falle fremover, noe som sjelden skjer når det går bra med økonomien.

– Selgerne ferdige

Tirsdag opplevde Wall Street sitt største børsfall på to måneder. Samtlige nøkkelindekser var ned over tre prosent, ledet av teknologibørsen Nasdaq, som falt 3,8 prosent. Onsdag morgen falt hovedindeksen på Oslo Børs kraftig fra start, men hentet seg noe inn og var onsdag formiddag ned 1,4 prosent.

Basert på interessen for Sisseners julelunsj er det mange som er nysgjerrige på markedene. Han skal foredra og spise gjennom to bordsetninger på Theatersalen to dager på rad, og samler totalt 800 personer.

– Jeg tror selgerne begynner å bli ferdige med å selge, jeg tror vi kan stige noen prosenter frem mot jul, sier forvalteren og utdyper:

– Tre til fem prosent frem mot nyttårsaften. Nå står hovedindeksen i 860 punkter, vi stenger nyttår på 890 punkter, det er Sisseners råtips, sier Sissener.

– Ikke så mye på gang allikevel

Han er urolig for Europas utsikter, men mener presidenten i Den europeiske sentralbanken Mario Draghi vil redde aksjemarkedene nok en gang.

– Med markedsuroen du har nå og den avtagende veksten i Europa, så er jeg ikke sikker på at de kvantitative lettelsene i Europa tar slutt, sier Sissener.

– Draghi har sagt «as much as it takes» og gjentatt det flere ganger. Sist gang jeg hørte på ham, sa han at Europa er på gang, men nå viser det seg at vi ikke er så mye på gang allikevel, legger han til.

Han viser til at reduksjonen i arbeidsledigheten avtar og at Draghi trolig kommer til å forlenge de kvantitative lettelsene, i hvert fall skyve på reverseringen han tidligere har annonsert.

– Trump var opp som en løve

Det har også i lang tid vært uro i markedene for en mulig handelskrig mellom USA og Kina, og konsekvensene det vil få for verdensøkonomien.

– Det neste som skjer er at de blir enige om en handelsavtale. Trump var opp som en løve mot Mexico og Canada også, men endringene ble helt marginale. Jeg tror han er innstilt på å få til en avtale med Kina, sier Sissener.

– «All in all» sikter vi mot åtte til ti prosent avkastning neste år. Vi tror ikke det er noe nedside for direkteavkastningen er for høy, legger han til.

Direkteavkastning, også kalt yield, betyr avkastningen man får i form av utbytter som selskapet man har investert i betaler av sitt overskudd direkte til sine aksjonærer.

– Lar meg ikke skremme

Sissener viser også til at det norske aksjemarkedet er priset til rundt to ganger av selskapenes bokførte verdier.

– Det er midt i rangen, vi er ikke på vei inn i en resesjon. Jeg greier ikke å la meg skremme så veldig, sier Sissener.

– Hva skal pris/ bok være for at du blir skremt?

– Når vi kommer opp i 2,5 er det skremmende. Når den er 2,3 har vi fått korreksjoner tidligere, sier Sissener.

– Oljeprodusentene hedger seg

Oljeprisen har steget i forkant av torsdagens Opec-møte i Wien, på forventninger om at Opec-landene vil kutte oljeproduksjonen. Onsdag formiddag var prisen 62 dollar fatet.

– Utviklingen på Oslo Børs blir veldig avhengig av hva som skjer torsdag. Jeg tror de blir enige om å kutte, men ikke mer enn at de rebalanserer litt. 70 dollar fatet er alle happy med, jeg tror ikke Saudi-Arabia orker en ny bråkerunde med Trump, sier Sissener.

Han er likevel bekymret for at oljeprisen kan snu ned igjen.

– Det er bemerkelsesverdig at det finansielle oljemarkedet er åtte til ni ganger så stort som det fysiske markedet. Det forteller deg at folk er nervøse, det er oljeprodusentene selv som hedger seg mot prisfall og bidrar til det store finansielle markedet, sier Sissener.

– Laks har gått fra seg

Forvalteren ser flere tegn til at korreksjonen nærmer seg en bunn.

– S&P-indeksen handler til 15 ganger inntjening. Med tiårig statsrente på 2,9 prosent betyr det at vi har en risikopremie på 3,4 prosent. Det er helt greit i USA. Markedet har nådd nivåer hvor det bør møte støtte, sier Sissener.

Han har mest tro på selskaper som Selvaag Bolig, Elkem, Hydro, Subsea 7, Orkla og det svenske gruveselskapet Boliden.

– Laks har gått fra seg, men du kan kjøpe de sykliske selskapene som har fått grisebank. Du taper heller ikke penger på å kjøpe de store oljeselskapene. Men du kan finne mer «value for money» i Europa og USA enn i Norge akkurat nå, sier Sissener.

Han mener Donald Trump er skadelig for markedene.

– Vi er ydmyke for at kongen av Twitter kan komme med noen nye greier, han skaper usikkerhet og forsterker korreksjonen, men det får da være måte på. Han måler sin suksess i Dow Jones og den er i null i år, jeg tror ikke det faller mer, sier Jan Petter Sissener.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Denne vinen kommer til å gå betydelig opp i pris etter nyttår
01:46
Publisert: