Mandag kveld fikk Bitcoins Norges kunder en sjokk-epost der selskapet varslet at det stanser all handel og selger unna kundenes kryptovaluta etter det som beskrives som avanserte dataangrep.

Kundene fikk fire timer på seg til å ta stilling til salg av deres beholdning av bitcoin. Ifølge eposten vil kundene få utbetalt det de hadde i norske kroner tilsvarende kryptovalutabeholdningen 7. mai. Den dagen sto bitcoinkursen i 5786 dollar. Siden har kursen steget kraftig, og handles nå til rundt 10.000 dollar.

Tirsdag opplyser selskapet at det har forsvunnet bitcoin verdt 4,35 millioner kroner.

– Veldig provosert

Jens Glasø (47) er kompislånbanken TrustBuddy-gründeren som etter at selskapet gikk over ende, riktignok en tid etter at han selv forlot ledelsen i selskapet, har etablert selskapet Blockbonds. Selskapet bruker blokkjede-teknologien i utviklingsland der den digitaliserte valutaen Spenn speiler den nasjonale valutaen 1:1.

Selskapet samarbeider med myndigheter og banker for å gi de fattigste en mulighet til å spare penger sikkert uten en tradisjonell bankkonto.

Men Jens Glasø har også plassert noen kroner i kryptovalutaen bitcoin hos selskapet Bitcoins Norge i Stavanger.

– Jeg kjøpte noen bitcoin for mange år siden for å lære hvordan dette markedet fungerer, og verdiutviklingen har jo vært veldig hyggelig, sier Glasø, som mener han har bitcoin hos Bitcoins Norge for rundt 70.000 kroner etter dagens kurs.

– Dette er jo småpenger, men jeg ble grundig provosert da selskapet plutselig ga oss fire timers frist for å godta salg basert på markedsprisen 7. mai som var nær det halve av verdien nå, sier han.

– Jeg kan ikke fatte hvordan de kan gjøre det. Og jeg kan heller ikke fatte at selskapet holdt tilbake opplysninger om hackingen i nesten to måneder før kundene ble informert, legger han til.

«Høy risiko»

Glasø sier han opprinnelig hadde beholdningen plassert i Hongkong, men flyttet dem til Bitcoins Norge fordi han trodde selskapet var seriøst.

– Det angrer jeg selvfølgelig på i dag. Og det som har skjedd nå viser jo at slike valutaer, som ikke er backet av noe som helst; hverken av andre valutaer eller regulatoriske myndigheter, er ekstrem høyrisiko og egentlig bare er noe tull.

– Modellen disse kryptovalutaene er tuftet på fungerer rett og slett ikke, sier Glasø, og legger til at han vet det er flere enkeltpersoner som har millionbeløp i bitcoins hos Bitcoins Norge.

Mange kunder har reagert kraftig på at de risikerer å få utbetalt verdien av bitcoin fra 7. mai. I ulike diskusjonsforum på nett har flere stilt spørsmål ved om meldingen som var sendt ut i det hele tatt var ekte. Beslutningen om å selge all tilgjengelig kryptovaluta ble gjort den 30. juni, som følge av at styret i Bitcoins Norge hadde vært informert om at AlphaPoint Corporation, leverandøren av selskapets handels- og teknologiplattform, hadde blitt utsatt for flere alvorlige dataangrep.

– Det er summen når de har bestemt seg for selge som burde gjelde, ikke den fra 7. mai. Det kan jo være hinsides mye penger i forskjell, sier Bitcoins Norge-kunden Tom Henning Flomark.

Beslutningen om å selge all tilgjengelig kryptovaluta ble gjort den 30. juni, ifølge Facebook-oppdateringen fra selskapet tirsdag.

Sent tirsdag kommenterer Bitcoins Norge-eier Ole-Andre Torjussen kritikken fra Jens Glasø i en epost til DN.

– Bitcoins Norges samlede erstatningsansvar overfor den enkelte kunde er begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Alle våre kunder vil likevel få betalt ut et beløp i norske kroner tilsvarende verdien de hadde i kryptovaluta hos oss den 7. mai. 2019, som er den datoen vi først ble gjort kjent med datainnbruddet. Vi jobber nå videre med mulighetene for å oppnå forsikringsdekning for tap kundene våre har hatt ut over beholdningen den 7. mai, skriver han og retter senere datoen til 1. mai.

– Salget ble gjort for å beskytte kundenes verdier, avslutter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.