– Jeg skal reise kjerringa etter Trustbuddy. Det gikk veldig inn på meg, det der. Det var en helt unødvendig konkurs som aldri ville skjedd om jeg hadde blitt værende, sier Jens Glasø (46) når DN møter ham i Kristiansand.

Kompisbanken, som på det meste var verdsatt til over én milliard kroner på den svenske Nasdaq-børsen, gikk konkurs høsten 2015, et drøyt halvår etter at Glasø forlot ledelsen i selskapet. Bostyret konkluderte blant annet med at det var en alvorlig brist i håndteringen av låne- og klientmidler.

Vipps for den tredje verden

Glasø, som selv realiserte flere titall millioner kroner etter aksjesalg i Trustbuddy i årene før konkursen, var høsten 2015 allerede i gang med ideen til det som ett år senere materialiserte seg i etableringen av selskapet Blockbonds as.

– To milliarder mennesker på jorden, tilsvarende halvparten av alle voksne, har ingen bankkonto. Men samtidig får stadig flere smarttelefoner. Vårt mål er å tilby alle disse en gratis lommebok på mobilen som gjør det mulig å ta første skritt ut av kontantsamfunnet og over på et sikkert medium hvor de mottar renter på innskudd og hvor det i tillegg ligger et integrert Visa/Mastercard som gjør det mulig for dem å handle på nett. Selv om vi skal være kommersielle, skal vi også hjelpe folk. Det trigger meg, sier Glasø.

Selskapet har lansert appen Spenn i Filippinene, Rwanda og Tanzania og godkjent for oppstart i Namibia og Zambia. Selskapet jobber nå i 11 land og har inngått avtaler med syv banker.

– Det er ikke unaturlig å sammenligne Spenn med Vipps. Vi har etablert en digital valuta som speiler den lokale valutaen 1:1. Vi inngår lisensavtale med kun én bank i hvert land slik at alle overføringer via Spenn i praksis blir stående på den samme flytkontoen i banken. Alle transaksjoner er gratis for brukerne og banken betaler kun provisjon til oss for den kapitalen den får tilgang til gjennom innskuddene, sier Glasø, og legger til at Spenn fikk 140.000 brukere i løpet av de tre første ukene etter lanseringen i Rwanda tidligere i år.

– For oss handler selvfølgelig dette om å komme opp i en størrelse som gjør at det ruller av seg selv. Min visjon er å bygge et globalt merkenavn. Vi er først ute og er så langt alene i disse landene. Målet er fem millioner brukere ved utgangen av 2019 og 30 millioner brukere om tre til fem år, sier Glasø.

Etter en anbudsprosess tidligere i år valgte FNs kvinneorganisasjon UN Women Blockbonds til å etablere en digital betalingsløsning for kvinner som bor i FNs flyktningleirer.

– Det var en stor tillitserklæring at vi ble valgt til å teste ut vår løsning i en av verdens største flyktningleirer i Kakuma i Kenya og fikk oppleve at det fungerte til tross for ekstremt utfordrende internettilgang og lite kjennskap til bruk av mobilapplikasjoner. Denne avtalen er en milepæl som gir oss stor internasjonal anerkjennelse, sier Glasø.

Appen Spenn viser kart over hvor det er mulig å betale med mobiltelefonen.
Appen Spenn viser kart over hvor det er mulig å betale med mobiltelefonen. (Foto: Jacob Buchard)

Skal hente nær 200 millioner

Blockbonds har fått 4,8 millioner kroner fra Innovasjon Norge og Forskingsrådet og har ifølge Glasø brukt rundt 50 millioner kroner så langt. Aksjonærlisten teller 72 navn med mange gjengangere fra oppstarten av Trustbuddy. Glasø selv er største aksjonær med 36 prosent av aksjene. Advokaten Karl Anders Grønland er styreleder og eier snaut fire prosent. Blant øvrige aksjonærer er også investoren Kurt Mosvold, fotballkommentator Jesper Mathisen samt Kristian Stensrud og Maren Westbø, barn av Skagen-gründerne Kristoffer Stensrud og Åge Westbø. Et blokkjedeteknologiselskap basert i Hongkong er nest største aksjonær med snaut ti prosent av aksjene.

Nå gjør Blockbonds et forsøk på å hente inn 15 millioner pund, eller 165 millioner kroner, gjennom et obligasjonslån.

– Det er fordi vi ønsker å unngå for stor utvanning av de eksisterende aksjonærene. I tillegg gjennomfører vi en emisjon på 20–30 millioner kroner. Da har vi de pengene vi trenger. Første halvår i 2020 skal vi gå break-even.

– Og deretter skal dere på børs?

– Det kan være en vei å gå. Vi planlegger å investere 75 millioner kroner til og vil da fortsatt ha 100 millioner i cash. Det bør være et interessant case for en børsnotering, mener Glasø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hittil ukjent brev viser Einsteins frykt for Tysklands fremtid
01:12
Publisert: