Jens Ulltveit-Moe har ligget lavt siden han for en måned siden solgte seg ut av Rec Silicon med mange hundre millioner kroner i tap. Salget skjedde til bunnkurs og førte til kraftige spekulasjoner om at investoren var ille ute.
Onsdag morgen dukket han igjen opp på NHOs årskonferanse, der han i alle år har vært blant de mest trofaste deltagerne. Som tidligere NHO-president har han også vært med og arrangere konferansen som hvert år er blant dem som samler flest næringslivsledere på ett gulv.
– Nå er jeg her. Ryktene om min finansielle død er betydelig overdrevet. I økonomien går det opp og ned, det må man bare leve med, og det gjør jeg.
– Hvor anstrengt vil du beskrive situasjonen?
– Jeg er helt komfortabel, jeg.
Investoren kastet inn håndkleet i Rec Silicon etter flere år med stadig lavere salg som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.
Like før salget til Røkke, fikk Ulltveit-Moe også en annen dårlig nyhet. Umoe har lenge villet selge en verftseiendom i Haugesund, men har ikke klart å bli enig med Aibel om prisen. 2. desember kom den rettslige avgjørelsen som priset verftet til 314 millioner kroner, langt lavere enn hva Umoe argumenterte for i retten. Verftet står oppført med pant på en milliard kroner, hvorav 600 millioner ble registrert i 2018.
– Vil kjennelsen bli anket?
– Det vil jeg holde for sannsynlig.
Ny tro på Brasil
Jens Ulltveit-Moe har markert seg som en av de klart grønneste investorene i Norge, som største aksjonær i Rec Silicon og med stor satsing på biodrivstoff i Brasil. Begge de to største satsingene har gitt ham milliardtap, mens han fikk en saftig gevinst på nærmere 400 millioner kroner på salg av en skogeiendom i Canada.
Allerede i januar i fjor varslet han at det ville komme flere salg fra hans hånd.
– Vi vil få god finansiell kapasitet etter hva vi har solgt og hva vi er i ferd med å selge, sa han til DN for et år siden.
Etter å ha solgt Rec Silicon-posten til Røkke er det nå Brasil han satser på. Etter store tap i Brasil de siste årene, ser han nå lysere på situasjonen der:
– Nå er det skjedd et skifte der. Siden julaften får vi betalt for CO2-kvoter.
Ulltveit-Moe eier også flere restaurantkjeder. Peppe's, Burger King og Starbucks har gjort det bra i mange år, men han har slitt med TGI Friday's som han har forsøkt å selge.
Han bekrefter at Friday's fortsatt er til salgs.
– Men ingen av de andre.
Sånn det er nå
I løpet våren åpner Klimahuset i Botanisk Hage i Oslo, 650 kvadratmeter som skal formidle kunnskap om klimautfordringene. Ulltveit-Moe er initiativtager og hovedsponsor og har bidratt med 70 millioner kroner til læringshuset som har mål om 100.000 besøkende i året.
- Det skal bli som Litteraturhuset, men for klima, har han sagt til DN.
Skoleelever og unge er målgruppen. 77-åringen har for lengst avskrevet dagens ledere og sin egen generasjon.
Klimahuset er inspirert av Bremuseet ved Sogndal hvor han for 12 år siden bidro med 25 millioner til et klimasenter. Der vises fremskrivninger av klimaet frem til 2040, med flyktninger, flom og steinras.
- Det er jo sånn det er nå, konstaterte han til DN for et par år siden.
Bra første skritt
På NHOs årskonferanse gikk han for høre på realismen i miljøforslagene til regjeringen.
– Jeg vil se hvor dypt de vil gå.
Til Equinors nye klimaplan er han positiv.
– Det Equinor gjør, er veldig bra som et første skritt, men de slipper ut hundre ganger så mye med produktene sine som de sparer ved den norske sokkelen. Men Equinor er det minst dårlige oljeselskapet.
– At de sammen med partnere satser fem milliarder i året er ikke nok, men det er vesentlig bedre enn der de har vært før. Equinor under Eldar Sætre er et helt annet selskap enn tidligere.
– Hva synes du om at Equinor går inn i Russland og andre svært lite miljøvennlige land?
– Ja, det gjør de. Men oljespørsmål blir løst av markedet. Når etterspørselen faller, vil prisen falle så mye at de feltene som er, vil bli stranded assets. Det vil skje mellom 2040 og 2050. Derfor tror jeg at planene om den store Sverdrup-inntekten er gal. Jeg tror de får høyere inntekter de første fem årene enn det de tror, men så vil de på tampen være vesentlig lavere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.