Investoren og næringslivslederen Jens Ulltveit-Moe (80) har tydeligvis ikke glemt sin gamle kjærlighet Rec – solskinnseventyret som gikk i dørken for investoren, da han måtte tvangsselge aksjene til Kjell Inge Røkke. I 2019 måtte Ulltveit-Moe-familiens investeringsselskap håndtere avdrag på banklån på 800 millioner kroner og i desember samme år ble Rec Silicon-aksjer solgt med et tap på flere hundre millioner kroner.

Den gang uttalte Umeo-gruppens administrerende direktør Jarle Roth at salget av fornybaraksjene ikke hadde forbindelse med at 2018-regnskapet endte med minusresultat på 600 millioner kroner og at gjelden var på 1,9 milliarder.

Nå, med et koreansk konglomerat på eiersiden og USAs president Joe Bidens klimaambisjoner, har Rec Silicon-aksjen siden i fjor vår vært et yndet objekt for mange tradere på Børsen og tydelig pirret interessen også til de mer profesjonelle investorene.

Sitter med lyttepost?

Denne uken har Ulltveit-Moe rykket inn på aksjonærlistene i Rec Silicon på nytt, endog med en svært forsiktig post i første omgang. Mandag har han nemlig fått inn 100.000 Rec Silicon-aksjer på VPS-kontoen – en post med en børsverdi på 1,5 millioner kroner.

– Det kan godt være at jeg gjør noe dumt, men sånn er det alltid, sier Ulltveit-Moe til DN like etter at børsen har åpnet torsdag morgen.

Selv om kursen har falt over 30 prosent siden august, har Rec Silicon-aksjen på enkeltdager vært blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. I høst sendte en klimapakke fra den amerikanske presidenten Rec Silicons børsverdier opp med over fire milliarder kroner på én måned.

Biden vil satse på halvledere og fornybar energi, og det passer Rec Silicon ypperlig med dets silisiumproduksjon. Silisium er en innsatsfaktor i både halvledere og solcellepaneler. Nylig kom det igjen oppdateringer fra oppstarten av fabrikken ved Moses Lake i USA.

– Ligger det en dyp analyse bak aksjekjøpet?

– Ja, en veldig dyp analyse sågar. Den handelskrigen som ødela for meg i Rec, er nå snudd til Recs fordel fordi det blir et separat solmarked i USA. De trenger store mengder polysilisium, og det investeres milliarder av dollar i fabrikken i Moses Lake. Selv om det er elendig akkurat nå, tror jeg det skal bli bra, sier Ulltveit-Moe.

Rec Silicon er mer eller mindre blitt et helamerikansk selskap. Ledelsen er amerikansk og produksjonen er lagt til USA. Her fra fabrikken ved Moses Lake.
Rec Silicon er mer eller mindre blitt et helamerikansk selskap. Ledelsen er amerikansk og produksjonen er lagt til USA. Her fra fabrikken ved Moses Lake. (Foto: Pressebilde)

– Du har brent deg på Rec før. Du er ikke bekymret for at det samme vil skje igjen?

– Jeg tar sikkert feil, men det er i hvert fall en aksje som er helt annerledes enn teknologiaksjer. Den er helt åpenbart grønn, og det i et land som har verdens største subsidier innen det fornybare, sier Ulltveit-Moe.

Spiller på grønn energi

Rec var lenge en hypet aksje på Oslo Børs. Da finanskrisen brøt ut, var selskapet priset til nesten 150 milliarder kroner på Oslo Børs i 2007, kun bak Equinor og Telenor. Investoren Ulltveit-Moe, som bygget opp formuen på blant annet olje, gass og shipping, begynte for alvor å kjøpe seg opp i den grønne Rec-raketten tidlig i 2010. På den tiden var Rec fortsatt priset til noen titall milliarder kroner.

Men så ble skjebnesvangre valg tatt, handelskriger innført og selskapet møtte store utfordringer. Bråk blant aksjonærene førte til at selskapet, som fortsatt hadde en børsverdi på over syv milliarder kroner, ble splittet i 2013. Rec Solar og Rec Silicon så da dagens lys. Mens Rec Solar og dets solcelle- og wafer-produksjon i Singapore senere ble solgt til Elkem, fortsatte kursene å dale for Rec Silicon, som produserer silisium i USA.

En av dem som først som først fikk en kursgevinst i Rec Silicons comeback, var Kjell Inge Røkke. Han tok over Ulltveit-Moes aksjer i desember 2019 for 85 millioner kroner. Kursen var da 1,33 kroner, og var å anse som et brannsalg av Ulltveit-Moe.

På dette tidspunktet ble Rec Silicon kun priset til 600 millioner kroner på Oslo Børs. Til sammenligning var selskapets børsverdi godt over fem ganger mer bare tre år tidligere. I dag er børsverdien igjen over 6,3 milliarder kroner.

For Jens Ulltveit-Moe har finansene i stor grad rettet seg opp. For selv om 2021 inneholdt salg av restaurantvirksomheten, som inkluderer kjente merkenavn som Peppes Pizza, Starbucks og La Baguette, kom Umoe-gruppen ut av 2021 med 771 millioner kroner i resultat før skatt.

– Alt i alt må jeg si at det har vært en opptur. Og det er betydelig mer morsomt enn nedtur, uttalte Ulltveit-Moe til DN i fjor sommer.

Da kunne han melde at ryddeaksjonen var over, etter at selskapet skrev ned verdiene litt for mye under koronapandemien og at postene var tilbake i nærheten av markedsverdien. Dessuten kunne Ulltveit-Moe notere seg at fornybar energi i Brasil hadde opplevd en snuoperasjon og at Umoe-gruppen ikke lenger hadde noen «blødende sår» eller tapsbedrifter.

Nå kan Ulltveit-Moe vise til Bidens Inflation Reduction Act (IRA), som skal stimulere til grønne investeringer.

– Det er en veldig viktig årsak til at jeg er positiv. Det er den største grønne pakken i verdenshistorien.

– Mener du USA gjør noe klokt med pakken?

– Det ser ut til at det trengs statlig støtte for å kickstarte det grønne skiftet. Ulempen er at den er veldig proteksjonistisk, men der er vi. For det grønne skiftet og klima er den bra, for handelspolitikk er den ganske dårlig.

Ulltveit-Moe understreker at han bare har kjøpt for småpenger.

Du skal ikke kjøpe mer?

– Ingen kommentar. Jeg er dum, men ikke så dum, humrer Ulltveit-Moe.

– Hvordan skal jeg tolke det?

– Det får du tolke som du vil. Jeg har ingen ytterligere kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.