– Dette var en beslutning vi tok i september, så det var en tidlig beslutning. Like etter jeg tiltrådte i august så la vi plan for bedre lønnsomhet. Da falt beslutningen å selge Sønnico, sier administrerende direktør i Umoe Jarle Roth på telefon til DN.

– Selskapet har vært i vår portefølje lenge, men så ble beslutningen å gi stafettpinnen videre.

Det er industrikonsernet OneCo som er kjøper, opplyser Roth. Han vil ikke kommentere prisen, men opplyser om at de er fornøyde både med prosess og pris.

– Vi er også fornøyde med at det er OneCo som er kjøper, og vi tror at Sønnico kommer til å få et godt hjem, som er viktig for oss.

Umoe as er et investeringsselskap som er heleid av investoren Jens Ulltveit-Moe og hans to døtre. Den siste tiden har Ulltveit-Moes formue krympet betraktelig, som følge av tap på investeringer i solenergi og bioteknologi. Roth avviser imidlertid sammenheng mellom tapene og salget fredag.

– Dette var en planlagt prosess for å styrke Umoe, dette har ingenting med den siste tiden, det var lenge siden vi bestemte oss for å gjøre dette.

– Hva skjer fremover?

– Vi ønsker å styrke selskapet og for å få til det så er vi nødt til å spisse porteføljen og tenke fremover. Vi får ta ting etter hvert som vi gjør ting, og heller komme tilbake på det etter hvert, sier han.

Eierpost på 90,12 prosent

Det var under et allmøte fredag at Umoe-gruppen ga beskjed om at de kvitter seg med aksjene i Sønnico. I forkant ble de ansatte varslet om at møtet ville handle om endringer i eierforholdet.

Etter et underskudd på rundt 14 millioner kroner i 2014 har Sønnico levert stabile overskudd på til sammen 31 millioner kroner de siste fire årene. I 2018 omsatte elektrokonsernet for 412 millioner kroner og satt igjen med et overskudd på rundt ni millioner kroner.

Selskapet har totalt 395 ansatte.

Av årsberetningen for 2018 fremkommer det at styret i Sønnico mener selskapet er i positiv utvikling. «Dette baserer seg på siste års utvikling, og de planer som er lagt for selskapet», heter det i beretningen.

Umoe eier 90,12 prosent av aksjene i Sønnico.

Milliarder borte

Investor og næringslivslederen Jens Ulltveit-Moe bygget opp sin milliardformue på blant annet olje, gass og shipping, men har de siste par tiårene markert seg som en av de grønneste investorene i Norge.

De siste få årene har imidlertid imperiet og milliardformuen til Ullveit-Moe krympet i takt med foreløpig feilslåtte investeringer i det grønne skiftet. Før jul solgte investoren seg ut av solenergiselskapet Rec Silicon til bunnkurser med mange hundre millioner kroner i tap.

Også i Brasil har investoren gått på store tap. Satsingen på å omdanne sukkerrør til etanol, som brukes som biodrivstoff, har kostet fryktelig mye. Til sammen kan tapene på Rec og Brasil-virksomheten ha kostet Ulltveit-Moe 4,5–5 milliarder kroner.

For to år siden fikk han imidlertid med seg en gevinst på nærmere 400 millioner kroner på salg av skogeiendom i Canada.

– Ryktene om min finansielle død er betydelig overdrevet. I økonomien går det opp og ned, det må man bare leve med, og det gjør jeg, sa Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv under NHO-konferansen i januar.

Vurderer å selge hovedkontor

I januar i fjor varslet investoren at det ville komme flere salg fra hans hånd.

– Vi vil få god finansiell kapasitet etter hva vi har solgt og hva vi er i ferd med å selge, sa han da.

Forrige uke bekreftet Umoe-gruppen at den vurderer å selge hovedkontoret Fornebu Hovedgård i Bærum. Det er for øyeblikket ikke klarhet i om eiendommen er solgt eller ei da Ulltveit-Moe og eiendomsutvikler Terje Tinholt er uenige om hvorvidt det er underskrevet en kontrakt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.