Etter seks år som sjef for Eksportkreditt og Arendals Fossekompani går Jarle Roth tilbake til Jens Ulltveit-Moe og overtar styringen av holdingselskapet Umoe. Her ligger de fleste av Ulltveit-Moes investeringer, som Peppes Pizza, Burger King og Starbucks, men også bioenergi i Brasil, solenergi og shipping.

Dermed trer Jens Ulltveit-Moe noe tilbake, men 76-åringen har ingen planer om å bli arbeidsledig.

– Jeg skal ikke bli pensjonist, men fortsetter som arbeidende styreformann. Jeg skal holde i investeringene, hva vi skal gå inn og ut av, hva vi har av bedrifter og større investeringer, sier Ulltveit-Moe.

Arendals Fossekompani-sjef Jarle Roth går tilbake til Jens Ulltveit-Moe og overtar styringen av holdingselskapet Umoe.
Arendals Fossekompani-sjef Jarle Roth går tilbake til Jens Ulltveit-Moe og overtar styringen av holdingselskapet Umoe. (Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix)

Han legger til at Umoe vil få større handlefrihet fremover.

– Vi vil få god finansiell kapasitet etter hva vi har solgt og hva vi er i ferd med å selge.

– Hva er det?

– Det er for tidlig å snakke om. Det vil komme frem etter hvert. Men det er ikke Brasil, hvis det var det du trodde.

Ulltveit-Moe har i mange år satset stort på bioetanolproduksjon i Brasil, og har tapt milliarder, men virksomheten har gått bedre de siste par årene.

– Andre venter heller på at du vil trekke deg ut av Rec Group som har hatt store tap i mange år som følge av handelskrigen?

– Vi er i en periode av året før regnskapsfremleggelse, så jeg kan ikke si et ord om Rec.

Brennende hjerte

Investoren har heller ingen planer om å dempe innsatsen for klimaet, som har vært hans hjertebarn både i kroner og tid.

– Jeg skal fortsette mitt brennende klimaengasjement. Klimahuset på Tøyen, som jeg skal gi til Universitetet i Oslo, er under oppføring. Jeg fortsetter som styreleder i Cicero, senter for klimaforskning og i det europeiske styret for Environmental Defence Fund.

– Hvorfor vil du trekke deg ut nå?

– Det er viktig å gjøre et sånt skifte mens jeg kan følge med bedriften aktivt, og sikre at den går videre med de tanker og ideer jeg har. Jarle kan historien, systemet og mine tanker.

Jens Ulltveit-Moe og familien ble ranet i feriehjemmet, men tror ikke rike nordmenn trenger å være engstelige: – Det vi har å frykte er frykten selv
Investor Jens Ulltveit-Moe kommenterer den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen, konen til en av Norges rikeste menn.
01:51
Publisert:

Ulltveit-Moe forteller at søket etter en ny daglig leder begynte for noen måneder siden.

– Vi har vurdert en rekke kandidater, men Jarle kom ut klart på topp. Jeg har arbeidet med ham i over 20 år. Jeg kjenner ham godt og føler meg trygg på at han kan føre Umoe videre som daglig leder. I tillegg har han fått glimrende erfaring fra både offentlig sektor og privat næringsliv de siste seks årene.

Ulltveit-Moe trekker frem at Roth tidligere har snudd en rekke bedrifter, og vist gode strategiske evner.

– Han har demonstrert det som skal til i konsernsjefstolen.

Beklager

Roth overtar sjefsjobben 1. august etter å ha gått ut oppsigelsestiden i Arendals Fossekompani.

-Jeg har tidligere jobbet for Jens en lang periode, og jobbet veldig godt med ham. Jeg har mye av røttene mine i Umoe, og glede i arbeidslivet. Da denne muligheten bød seg, tenkte jeg nøye gjennom med hjerte og hode, og konkluderte raskt at jeg ønsket dette, sier Jarle Roth.

Styret i Arendals Fossekompani (AFK) beklaget i en melding mandag ettermiddag, at Roth trekker seg fra stillingen som konsernsjef i det tradisjonsrike selskapet.

«Styret beklager at Jarle Roth har kommet til denne beslutning. Styret vil umiddelbart starte arbeidet med å rekruttere en ny konsernsjef for selskapet. Jarle Roth har en oppsigelsesperiode på seks måneder og vil bli værende i sin stilling i denne perioden.», het det videre.

Umoe-gruppen omsatte i 2017 for drøyt fem milliarder kroner og har virksomhet i en rekke ulike sektorer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Denne banker livskiten ut av andre firedørsbiler
Den nye versjonen av Mercedes-AMG GT er den raskeste modellen fra merket. Likevel kan du ta med fire passasjerer og trekke tilhenger.
03:36
Publisert: