Fra ærverdige Fornebu hovedgård i Bærum med utsikt over Lysakerfjorden har Jens Ulltveit-Moe styrt sine virksomheter i flere deler av verden i en årrekke. Bygget ble kjøpt av staten for 20 millioner kroner i 2004. Så ble det pusset kraftig opp før Ulltveit-Moes stab på rundt 20 personer flyttet inn i 2006. På den tiden var Ulltveit-Moe blant Norges rikeste med en formue i mangemilliardersklassen, flere tusen ansatte og eierinteresser på en rekke områder.

Jens Ulltveit-Moe fotografert ved hovedkontoret som ligger nær vannkanten ved Fornebu.
Jens Ulltveit-Moe fotografert ved hovedkontoret som ligger nær vannkanten ved Fornebu. (Foto: Fartein Rudjord)

– Vi har altfor god plass

De siste årene har imperiet og milliardformuen til Ulltveit-Moe krympet i takt med den økonomiske krisen han befinner seg i. Før jul måtte Ulltveit-Moe selge seg ut av solenergiselskapet Rec Silicon med mange hundre millioner kroner i tap. Salget skjedde til bunnkurs og førte til kraftige spekulasjoner om at investoren var ille ute.

Tidligere tirsdag skrev Dagens Næringsliv at Ulltveit-Moe nå også vurderer salg av Fornebu Hovedgård, som har vært i hans eie i nærmere 16 år.

Ulltveit-Moe ønsket ikke selv å si noe om prosessen med salget av hovedkvarteret, men konsernsjef Jarle Roth i Umoe-gruppen svarte følgende:

– Vi vurderer å selge eiendommen. Vi har altfor god plass og ser på om det er hensiktsmessig å selge det. Dette blir til syvende og sist en kommersiell vurdering.

– Kom til enighet for 10–14 dager siden

Men nå viser det seg at eiendommen allerede er solgt til Tinholt Eiendom og Stegg Eiendom.

– Vi har kjøpt eiendommen, og har mange spennende planer for den. Jeg tok kontakt med Jens etter at jeg så han solgte Rec-aksjene, og begynte samtaler før jul. Vi kom til enighet for 10–14 dager siden, sier partner Terje Tinholt til Dagens Næringsliv.

Tinholt oppgir at aksepten for salget er gitt fra Ulltveit-Moe og styret, og at de nå arbeider med det tekniske rundt oppgjøret.

Tinholt regner med å overta gården i slutten mars, og ser i første omgang for seg å leie ut bygget.

– Vi ser verdier her med tilpasninger på opp mot 90-100 millioner kroner, men det er forutsetninger som må oppfylles for å få frem disse verdiene. Vi har ikke betalt fullt så mye, sier Tinholt, som oppgir at kjøpsprisen foreløpig er konfidensiell.

Ifølge Tinholt har de allerede hatt både ambassader og privatpersoner som interessenter.

– Vi ser på denne eiendommen som en juvel på Fornebu, og ser for oss en bruk som kan gjøre området bedre for beboerne, sier Tinholt.

Dette er ikke den første prakteiendommen Tinholt har sikret seg. I 2018 kjøpte Tinholt Eiendom og Stegg Eiendom den 822 kvadratmeter store luksusvillaen til Ragnar og Aase Marie Moltzau på Ullernåsen i Oslo på tvangssalg for 53 millioner kroner.

Bygget er nabo med Telenors hovedkvarter.
Bygget er nabo med Telenors hovedkvarter. (Foto: Fredrik Solstad)

Umoe hadde ved inngangen til fjoråret en samlet gjeld til kredittinstitusjoner på 1,9 milliarder kroner. Bankforbindelsen DNB har pant for 50 millioner kroner i Fornebu Hovedgård, ifølge eiendomsregisteret.

– Jeg er i fare for å ha lite penger

Ulltveit-Moe innrømmet også i en podkast med Per Valebrokk og Petter Stordalen i desember i fjor at han var under et kraftig likviditetspress.

– Det var irriterende å selge REC-aksjene, men sånn er det. Jeg er i fare for å ha lite penger og i fare for at jeg må selge noe. Der er vi. Jeg kan godt selge hvis prisen er god, men selger ikke hvis prisen er dårlig, sa Ulltveit-Moe da.

Også i Brasil har investoren gått på en milliardsmell. Satsingen på å omdanne sukkerrør til etanol, som brukes som biodrivstoff, har kostet fryktelig mye. Til sammen kan tapene på Rec og Brasil-virksomheten ha kostet Ulltveit-Moe 4,5-5 milliarder kroner.

Ulltveit-Moe eier også restaurantkjedene Peppe's, Burger King og Starbucks. Han har slitt med kjeden TGI Friday's som han har forsøkt å selge og som fortsatt er til salgs, uten at noe så langt har materialisert seg.

I en tidligere utgave av denne saken sto det at Jens Ulltveit-Moe vurderer å selge hovedkvarteret. Nå er saken oppdatert med at eiendommen er solgt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.