Umoe-gruppens ferske regnskap viser en omsetning på like over fem milliarder kroner og et driftsresultat på 251 millioner. Likevel endte selskapet med et resultat før skatt på minus 597 millioner kroner. I 2017 fikk gruppen på et resultat før skatt på minus 61 millioner kroner.

Det er særlig resultatet i solselskapet Rec Silicon som påvirker resultatet negativt. Samlet resultateffekt fra Rec Silicon asa utgjorde minus 598 millioner kroner, skriver Umoe-gruppen i årsberetningen.

Jens-Dag Ulltveit Moe (77), som eier hele konsernet sammen med sin kone og datter, ønsket ikke å kommentere regnskapet onsdag og henviser til daglig leder i Umoe Gruppen. Jens-Dag gikk av som daglig leder i selskapet 1. august og har gitt roret videre til Jarle Roth (59).

– Våre posisjoner i Rec har påvirket regnskapet vesentlig for 2018. Handelskrigen er der et viktig element og det har dessverre dratt aksjeverdiene i en negativ retning, sier daglig leder Jarle Roth.

Også TGI Friday's tynget konsernets resultater.

– I TGI har det vært en større ryddejobb. Vi har jobbet mye med kostnadskutt i tillegg til å legge ned to av de største restaurantene i Karl Johan og Klingenberg, forteller Roth.

Reduserte subsidier

– Verdifallet i Rec Silicon asa skyldes i hovedsak den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, samt at Kina har redusert subsidiene til sol-industrien, skriver selskapet.

Rec er rammet av toll på polysilisium fra USA til Kina som har redusert inntjening til selskapet kraftig de siste årene. I januar 2018 innførte også USA økt toll på import av solcellepaneler fra Kina, og sommeren reduserte Kina subsidiene til solindustrien.

– Rec er i praksis utestengt fra det kinesiske markedet, skriver Umoe i årsberetningen.

Tidligere i år uttalte Ulltveit-Moe seg om handelskrigen.

– Det er forferdelig kjedelig å ha en fabrikk til 15–20 milliarder som ligger brakk, sa Ulltveit-Moe.

I løpet av 2018 falt aksjekursen til Rec Silicon kraftig, og mer enn halverte seg. Tidligere i år stengte dørene for fabrikken i Moses Lake i det nordøstre hjørnet av USA. Ved årsskiftet eide Umoe cirka 23 prosent av selskapet. Ulltveit-Moe så bare én positiv side ved handelskrigen.

Tror på Trump-exit

– Det beste ved fortsatt handelskrig er at det kan føre til at Donald Trump ikke blir gjenvalgt. Foreløpig har handelskrigen ikke gitt store utslag på lommeboken for velgerne, som nå har glede av økonomisk oppgang, men det vil den. Når amerikanske velgere ser at stadig flere varer blir dyrere, samtidig som børsene og bnp faller, får vi håpe at de sørger for å ikke gjenvelge Trump, sa Ulltveit-Moe.

– Det er noen restauranter som går riktig bra og så har vi avviklet noen vi ikke mente var så bra. I tillegg valgte vi å ekspandere kraftig med mange nye restauranter, som påvirker regnskapet også, sier Roth om restaurant-satsingen i konsernet, Umoe Restaurants.

I tillegg var utviklingen for restaurantkjeden TGI Friday’s negativ, står det i årsberetningen. Selskapet valgte derfor å legge ned flere restauranter i et forsøk på å bedre lønnsomheten. TGI Friday’s er en del av Umoes restaurantvirksomhet, som også driver kjedene Peppes Pizza, Burger King og Starbucks. Denne delen av virksomheten endte med resultat før skatt på minus 84 millioner kroner.

Umoe gikk også på et tap i Umoe Bioenergy på 169 millioner kroner. Dette var bedring fra 2017 da selskapet, som driver med bioetanolproduksjon i Brasil, tapte 250 millioner kroner.

For øvrig solgte Umoe Fornebu Lumber Company med gevinst på 293 millioner kroner som påvirket resultatet positivt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.